حکیم مهر: «دکتر محمد همتی» از کارکنان اداره کل دامپزشکی استان تهران در نامهای سرگشاده به رئیس جمهور، ضمن تشریح مشکلات و دغدغههای فعالین حرفه دامپزشکی در بخش دولتی و خصوصی، به ارائه پیشنهاداتی برای رفع این مشکلات پرداخت.
به گزارش حکیم مهر، متن این نامه به شرح زیر است:
بسمه تعالی
ریاست محترم جمهوری
جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان
احتراما همانطورکه حضرتعالی مستحضر هستید، دامپزشکان بخش دولتی و خصوصی نقش اساسی و خطیری را در جهت ایمنی غذایی و پیشگیری از بیماریهای دامی و بیماریهای مشترک انسان و دام در سطح کشور به عهده دارند. همکاران اینجانب در هردو بخش دولتی و خصوصی با مشکلات اساسی روبرو هستند که سالهای سال حل نشده است که در این نامه میخواهم به برخی مشکلات اساسی دامپزشکی کشور اشاره کنم.
جناب آقای رئیس جمهور، در مراسم روز دامپزشکی (14 مهر 1403) وزیر محترم جهاد کشاورزی جناب آقای دکتر نوری قزلجه پیام جنابعالی را به مناسبت روز دامپزشک قرائت کردند و این اتفاق را به فال نیک میگیریم که برای اولین بار انجام گرفت. جناب اقای دکتر همکاران بنده در سازمان دامپزشکی کشور با کمترین دریافتی و کمترین امکانات در سرتاسر کشور حتی در دورافتادهترین و صعبالعبورترین مناطق کشور بصورت شبانهروزی در خدمت این مرز و بوم هستند که به جرات میتوانم عنوان همکاران دامپزشکی هر دو بخش دولتی و خصوصی را سربازان گمنام سلامت بگذارم.
جناب آقای دکتر پزشکیان، به استحضار حضرتعالی رساندهاند که کارمندان بخش دولتی با مدرک دکتری حرفهای دامپزشکی بعد از 35 سال خدمت خالصانه حکم حقوقیشان بین 16 تا 17 میلیون تومان میباشد؟ از سال 1391 دامپزشکان بخش دولتی یک فوقالعاده خاص تحت عنوان تسری (حداکثر تا 10 میلیون) میگیرند که به دلیل عدم کسر کسورات از این تسری، در زمان بازنشستگی قطع میگردد. آیا مستحضرید که حق محرومیت از مطب دامپزشکان فقط چهارصد هزار تومان میباشد و تعداد کثیری از همکاران این مبلغ به آنها تعلق نمیگیرد؟ با توجه به بالا بودن مخاطرات شغلی همکاران در حوزه دامپزشکی در حین ارائه خدمات به عنوان مثال مواجهه با آسیبهای فیزیکی و یا خطر ابتلا به بیماریهای مشترک بین انسان و دام اما شغلشان جز مشاغل سخت نمیباشد.
همکاران بخش خصوصی تا کی باید استرس و درگیری ذهنی ناشی از تصویب قوانینی را داشته باشند که ممکن است موجودیت کلی شغلشان را تهدید کند؟ جناب آقای دکتر، خروج کلینیکهای دامپزشکی از مراکز اصلی استانها به خارج شهر یعنی چه؟ چگونه میتوانند عدهای دور هم جمع شوند بدون نظر کارشناسی یک روزه این ممنوعیتها را بگذارند؟ همکاران بخش خصوصی گناهشان جز پیشگیری از شیوع بیماریهای مشترک بین انسان و دام چیست که هر لحظه باید توسط عدهای تهدید به بستن کلینیکها و بیمارستانها و دیگر مراکز درمانی دامپزشکی شوند؟
جناب آقای رئیس جمهور، ما در مراکز تولیدی اعم از دامداریها، مرغداریها، کشتارگاههای دام و طیور و... ناظرین بهداشتی داریم که تحت عنوان مسئولین فنی در این مراکز وظیفه نظارت بهداشتی در این واحد ها را به عهده دارند اما حقوق خود را به نازلترین مقدار از کارفرمایان خود میگیرند. به نظر حضرتعالی آیا کسی که از لحاظ دریافت حقوق زیر دست آن مجموعه حساب میشود، میتواند امر خطیر نظارت بهداشتی را به خوبی انجام دهد؟ امنیت شغلی این این عزیزان چگونه تضمین میشود؟
پیشنهادات برای رفع مشکلات:
1- مشمول کسر کسورات بیمهای شدن فوقالعاده خاص تسری کارکنان دامپزشکی (لازم به ذکر است که از سال 1391 پرداختی تسری از محل درآمدهای سازمان دامپزشکی کشور در حال انجام است اما به دلیل عدم کسر کسورات بازنشستگی، بعد از بازنشستگی همکاران این پرداختی حذف میگردد و دریافتی همکاران بعد از بازنشستگی با مدرک دکتری عمومی و PhD با 35 سال سابقه بین 16 تا 17 میلیون تومان می باشد.)
2- اجرای ماده 19 آییننامه اجرایی نظارت بهداشتی دامپزشکی ... کارفرمایان حقوق مسئولین فنی بهداشتی واحد خود را بصورت مستقیم به حساب مسئولین فنی خود واریز نکنند و این موضوع از طریق سازمان نظام دامپزشکی کشور با ایجاد سازوکار مربوطه انجام گردد. همچنین قراردادهای تنظیمی بین کارفرما و مسئول فنی با لحاظ ضمانت اجرایی و امنیت شغلی منعقد گردد که سازمان دامپزشکی کشور و سازمان نظام دامپزشکی کشور برای این امر نظارت دقیق و مستمر داشته باشند.
3- جلوگیری از تصویب و اجرای هرگونه مصوبهای در حوزه بهداشت عمومی دامپزشکی در سایر ارگانها و سازمانها، به عنوان مثال شورای شهر و شهرداری که قبل از آن نظر کارشناسی سازمان دامپزشکی کشور و سازمان نظام دامپزشکی کشور اعمال نگردیده باشد.
4- لغو مصوبه خروج مراکز درمانی دامپزشکی از مناطق اصلی شهر در بعضی از استانها به خارج از شهر و همچنین جلوگیری از هرگونه اتخاذ چنین تصمیمات غیرکارشناسی چرا که میتواند منجر به شیوع بیماریهای مشترک انسان و دام گردد و خسارت جانی و مالی جبرانناپذیری را وارد سازد.
5- پرداخت حق محرومیت از مطب کارکنان دکتر دامپزشک سازمان دامپزشکی کشور که مشمول کسر بیمه باشد... لازم به توضیح است که بعضی از کارکنان مبلغ 400 هزار تومان بابت حق محرومیت از مطب دریافت میکنند که طی چند دهه اخیر ثابت بوده و شامل افزایش سالیانه نبوده است که با توجه به تورم و درآمدی که میتوانند با داشتن مطب پارهوقت کسب کنند، مبلغ ناچیزی است.
6- متناسبسازی نرخ تعرفههای خدمات دولتی سازمان دامپزشکی کشور ... که سالهای سال است اکثر تعرفهها به روز رسانی نگردیده است که گاها هزینه برگه چاپی مجوز داده شده از نرخ تعرفه بالاتر میباشد که لازم به توضیح است این به روز رسانی تغییری را در قیمتهای نهایی تولیدی یا وارداتی ایجاد نمیکند، چرا که نرخ تعرفهها به قدری پایین است که در صورت به روز رسانی این نرخها، تفاوتی در نتیجه قیمت محصولات تولیدی و وارداتی فرآوردههای خام دامی و دارویی و واکسنهای دامپزشکی نخواهد داشت.
7- با توجه به سختی کار دامپزشکی و خطرات و تهدیدهای ناشی از انجام ماموریتهای محوله، قرار گرفتن شغل دامپزشکی در گروه مشاغل سخت و زیانآور
ریاست محترم جمهوری جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان، من در این نامه سعی کردم مشکلات و دغدغههای اساسی همکاران دولتی و بخش خصوصی دامپزشکی کشور را به استحضار حضرتعالی برسانم که سالهای سال خدمات بیمنت با کمترین پرداختی و رفاه را ارائه کردهاند...
از اینکه متن نامه اینجانب به حضرتعالی ممکن است ساده و خارج از تکلفات رسمی باشد، عذرخواهی میکنم چرا که صرفا دلیل اصلی نگارش این نامه مطالبه و بیان قسمتی از دغدغههای دامپزشکان کشور عزیزمان بوده است.
پیشاپیش از بذل توجه حضرتعالی سپاسگزارم.
محمد همتی
دامپزشک