حکیم مهر: روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی در مطلبی با عنوان «دامداریها در حریم شهر و روستاها یا شهر و روستا در حریم دامداریها؟/ تمدید پروانههای بهداشتی در پیچ و خم دستورالعملها و قوانین حرایم» نوشت:
مدتی است که تولیدکنندگان حوزه دام و طیور برای تمدید پروانه بهداشتی واحد تولیدی به دلیل ضوابط و دستورالعمل های رعایت حرایم بهداشتی دچار مشکل و بلاتکلیفی شده اند که این مشکلات سبب بروز برخی چالش ها از جمله عدم دریافت تسهیلات بانکی، دریافت سوخت و گاها عدم تخصیص برخی سهمیه ها شده است که با گذر زمان و عدم بازنگری در قوانین و اصلاح دستورالعمل ها پیامدهایی ناخوشایندی را طی چند سال آینده بر صنعت پرورش دام و طیور و به تبع آن تولید فرآورده های خام دامی و تامین پروتیین حیوانی لازم برای سبد خانوارها به همراه خواهد داشت.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی، رییس شبکه دامپزشکی طرقبه شاندیز، که سابقه خدمت در چندین شهرستان را در استان دارد در این رابطه گفت: مشکل عدم تمدید پروانه های بهداشتی تبدیل به معضلی برای تولیدکنندگان شده و سبب نگرانی آنها در مسیر تولید شده است.
«دکتر علیرضا قدرتی» با بیان اینکه از تصویب قوانین حرایم حوزه کشاورزی و دامپروری بیش از ۱۵ سال می گذرد، افزود: باتوجه به توسعه شهرها و روستاها، حرایم واحدهای پرورش دام و طیور دچار چالش شده است و متاسفانه به دلیل عدم اصلاح قوانین و ضوابط قانونی، پیامدهای ناخوشایندی به همراه داشته است.
وی، به ارتباط مستقیم رعایت ضوابط قرنطینه ای بهداشتی با کاهش بروز و شیوع بیماری ها بین واحدهای پرورشی بیان کرد: رعایت این مباحث ضروریست ولی این موضوع نباید سبب ایجاد اخلال در زنجیره تولید شود و تولیدکنندگان را ناامید و مایوس کند.
رییس شبکه دامپزشکی طرقبه شاندیز، ادامه داد: در حال حاضر سطح آگاهی دامپروران، تجهیزات فنی مراکز و بهره گیری از مباحث علمی نسبت به زمان تصویب قانون سازمان دامپزشکی و قانون نظام جامع دامپروری، افزایش یافته است و حوزه پیشگیری با حساسیت بیشتر اعمال می شود.
"قدرتی" به دیدار با رییس سازمان جهادکشاورزی استان اشاره کرد و یادآور شد: موضوع حرایم و مشکلات پیرامون این حوزه در جلسه مطرح شد و ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان برای حل مشکل مراکزی که تغییر کاربری و تغییری در افزایش ظرفیت نداده باشند، قول مساعدت داد.
وی، بر حمایت از واحدهای تولیدی تاکید کرد افزود: تولیدکنندگان سهم مهمی و تاثیرگذاری در تامین پروتیین حیوانی، امنیت غذایی و سبد خانوار بر عهده دارند که با همه مشکلات و موانع و محدودیت ها و در شرایط خشکسالی طی سالیان متمادی با حداقل انتظارات در حال فعالیت هستند و به حوزه تولید خدمت می کنند. از این رو باید از حمایت لازم برخوردار شوند و در رفع مشکلات موجود هر چه سریعتر اقدام شود.
"قدرتی" در پایان گفت: با توجه به اینکه زمان اصلاح قوانین حرایم نامشخص است، پیشنهاد می کنیم از طریق پررنگ کردن آموزش تولیدکنندگان و به روزرسانی اطلاعات و آشنایی آنها با جدیدترین برنامه های پیشگیرانه، بخش زیادی از مخاطرات بهداشتی انتقال بیماری ها بین واحدها را می شود کاهش داد.
پینوشت حکیم مهر:
بیتوجهی به حرایم بهداشتی و فواصل مراکز پرورش دام و طیور و آبزیان، هر چند که ممکن است در کوتاهمدت منجر به افزایش ظاهری تولید گردد، ولی در دراز مدت منجر به گسترش شیوع بیماریهای دامی در این واحدها شده و عواقب وحشتناکی را به دنبال خواهد داشت. همچنین گسترش بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان در جمعیتهای انسانی، از دیگر عواقب عدم رعایت این حرایم بهداشتی خواهد بود.
در شرایطی که در سالهای اخیر وزارت جهاد کشاورزی و اصناف مرتبط یا صنعت دام و طیور به دنبال کمرنگ نمودن این حرایم بهداشتی بوده و این موضوع، نگرانی کارشناسان و فعالان حوزه دامپزشکی را به دنبال داشته است، اظهار نظر رئیس محترم اداره دامپزشکی شهرستان طرقبه شاندیز در خصوص ضرورت تمدید پروانههای بهداشتی واحدهایی که از نظر حرایم بهداشتی دچار مشکل هستند، جای تعجب دارد!
خوشبختانه دامپروری در کشور متولیان زیادی دارد؛ از وزارت جهاد کشاورزی گرفته تا سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی؛ و صدای آنها به همه جا میرسد. ما به عنوان متولیان حوزه دامپزشکی باید به حوزه خود پرداخته و از حرایم بهداشتی که مسئولیت رعایت مفاد آن بر عهده دامپزشکی گذاشته شده است، صیانت نموده و تلاش نماییم که هیچگاه «بهداشت» را قربانی «تولید» نکنیم.
با سپاس از حکیم مهر