نقد عملکرد سازمان دامپزشکی کشور در مقدمات نسخهنویسی الکترونیک:
قند پارسی
دکتر رامین سیرتی ثابت
عضو کمیته دارویی و داروخانههای دامپزشکی نظام دامپزشکی گیلان
هنوز با گذشت قرنها، طراوت و شادابی برگهای زرین گلستان استاد شیرین سخن پارسی همچون میوهای تازه چیده از درختی کهنسال، مسرت بخش پایان روز کاریست. باب ششم از گلستان با حکایتی زیبا در باب پیری و ضعف همراه با بیتی آشنا و کنایه آمیز در برابر دیدگانم گشوده است:
خواجه در فکر نقش ایوان است
گویی سعدی علیه الرحمن در وصف احوال امروز ما این بیت را سروده است. همانند هر سال، روزهای پایانی سال با مشغلههای خاص خود برای داروخانهداران دامپزشکی همراه هست. تقویم رومیزی در آخرین ورقهای خود با تلنگری نشان از روز بیست و سوم اسفندماه میدهد. گویی آخرین روزهای دنیا در حال سپریست و اندک اندک در حال نزدیک شدن به آخرالزمان هستیم. همزمان با آشفته بازار تهیه برخی از اقلام دارویی، اوج زمان تسویه حسابهای مالی پایان سال با شرکتهای دارویی، دغدغه تعطیلی طولانی مدت شرکتهای پخش دارو، و به یمن رفع فیلترینگ، نامه اداره دامپزشکی شهرستان هم از صبح اذهان درگیر همکاران داروخانهدار را قلقلک داده است. گویی به واسطه فوری بودن، در نگارش هم صرفهجویی صورت گرفته است (کوتاه، محکم و تا حدی نا مفهوم). عطف به نامه مدیرکل محترم دارو ودرمان سازمان دامپزشکی کشور، خواهان ارسال موجودی کلیه داروهای آنتیبیوتیک، هورمون و پیشبیهوشی جهت راه اندازی سامانه نسخینویسی الکترونیک حداکثر در ظرف 72 ساعت میباشند. در اثر عجلهای که قاعدتا در این موارد به سبب اهمیت نامه است، ارسال پیوست هم فراموش شدهاست. با کمی تاخیر، نمایان شدن تصویر برگرفته از جدول اکسل 9 ستونه خالی با عناوین نام ژنریک، نام تجاری، شکل دارو، تاریخ تولید، تاریخ انقضا، عمر قفسهای، کد ivc و تعداد موجودی به نامفهومی نامه پایان میدهد.
اولین واکنش همکاران این است خوشا به حال و روز کارمندان محترم سازمان دامپزشکی کشور و ادارات زیردست که با جایگاه ویژه و مهم سازمان دامپزشکی در سلامتی جامعه انسانی و دامی و بهرهگیری از مدیریتی فرهیخته و توانمند با کوله باری تجربه از گذشته، در کنار معاونین مجرب، مدیران متخصص و یازده مشاور علمی خبره، در چنین روزهای پایانی سال وقت آزاد برای شروع این پروژه بزرگ دارند. سوالها یکی بعد از دیگری بر صفحه گوشی نمایان میشود، انگار همگان مترصد لحظهای برای شکوههای خود بودند، افسوس که پاسخگویی برایشان نیست.
مگر ممکن است که مدیران معزز سازمان دامپزشکی کشور از تنوع فراوان داروهای مذکور با برندهای تجاری مختلف در سالیان اخیر بیخبر باشند که چنین مطالبهای در این فرصت کوتاه دارند؟ آیا در رابطه با مشکلات و معضلات اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک، از یک سو توسط همکاران کلینیسین بر بالین دام در دامداریهای روستایی و عشایری و از سوی مقابل میزان توانایی و امکانات همکاران داروخانهدار با وضعیت عیان فعلی برق، شبکه اینترنت و مهمتر از همه وضعیت دامداران و پرورشدهندگان زحمتکش سنتی در روستاها و شهرهای کوچک، با نمایندگان این صنف و یا اعضای مجرب کمیتههای دارویی و داروخانههای دامپزشکی شوراهای نظام دامپزشکی استانها که سالیان سال دانش فنی خود را با تجربیات عملی عجین نمودهاند مشاورهای انجام شده است؟ شاید هم به دلیل ضیق وقت و صرفا به منظور حرکتی نمادین و توجیه وجههای مطلوب از وضعیت دامپزشکی در پایان سال، بدون مطالعه و مشاورهای جامع و مستدل، به ارسال تصویر جدول اکسل 9 ستونه خالی بسنده شده است؟
بنا به فرض هم جهت پیاده نمودن مقدمات این طرح، مدیران بزرگوار سازمان دامپزشکی مطلع هستند که پیدا نمودن و ذکر کد ivc داروها در توانایی و بر عهده همکاران داروخانهدار نمیباشد و چه لزومی وجود دارد که علیرغم درج تمامی مشخصات داروهای تحویلی در سامانه جامع دارویی و اشراف کامل سازمان، ادارات کل استان و شهرستان به این سامانه، وظیفه انتقال این اطلاعات را از کارکنان محترم سازمان دامپزشکی به داروخانهداران محول کنند؟ آیا تا کنون سازمان دامپزشکی در مکاتبات خود به ذکر اسامی هورمونها پرداخته است یا همچنان واژه های هورمون و شبه هورمون را مترادف فرض میکند؟
بدون شک، معاونین، مدیران و مشاوران بزرگوار سازمان دامپزشکی همانند سایر اشخاص عادی جامعه مستحضرند که موجودی داروهای هر داروخانه، چون آب نهر روانیست که هر لحظه از آن کاسته یا به آن افزوده میشود و ارسال چنین گزارشاتی در بستر غیر برخط، گزافه نگفته باشیم کاری عبث و بیهوده است و تنها منجر به صرف هزینه و هدررفت وقت همکاران میباشد.
در پایان ضمن ارج نهادن به خدمات ارزنده ریاست محترم و زحمات مدیران بزرگوار سازمان دامپزشکی کشور، زیبنده بود، بزرگواران حوزه دارو و درمان سازمان دامپزشکی کشور با توجه به اشراف کامل به سامانه جامع دارویی و اطلاع از وضعیت بغرنج توزیع برخی از اقلام داروهای مذکور، بهویژه داروهای پیش بیهوشی که در سال جاری به تعداد انگشتان یک دست در داروخانههای دامپزشکی استان گیلان توزیع نشدهاند، در کنار تقاضای ارسال موجودی این داروها، از شیوه عملکرد خود از همکاران عزیز داروخانهدار و علوم بالینی اظهار پوزش و شرمساری مینمودند.
خانه از پای بست ویران است.
آدم واقعا تعجب میکنه؛
اینکه تغییر و تحول نیازمند زیر ساخت است و هر پیشرفتی علاوه بر فوایدش دارای نواقصی هم هست که باید رفع شود واقعا قابل درک و منطقی است؛
اما آدم تعجب میکنه که چطور هنوز افرادی هستند که حاضر نیستند همگام با تکنولوژی و دنیای الکترونیک حرکت کنند و تمایل دارند همچنان اصرار دارند که در دنیای سنتی باقی بمانند...!
تشکر فراوان از حکیم مهر که بر خلاف سایر خبرگزاری ها و گروههای دامپزشکی؛مستقل و آزاد اندیشانه؛
اجازه ابراز نظرات مختلف را به همه اعضای خانواده دامپزشکی میدهد...
خدا قوت و دمتون گرم!
همه میگویند که وجود این سامانه ضروری است و اگر راه بیفتد، دامپزشکی چنان دیجیتالی میشود که سیلیکونولی بیاید از ما الگوبرداری کند. اما ما که باید از آن استفاده کنیم، بیشتر حس دامهایی را داریم که در صف معاینه ایستادهاند و نمیدانند آیا قرار است واکسن بزنند یا راهی دیار باقی شوند!
بخش خصوصی که از همین حالا در دریاچهای از سامانههای ناقص و سیستمهای کند دست و پا میزند، مطمئن است که این سامانه هم قرار است مثل یک مهمان ناخوانده، سفره مشکلاتش را پهن کند و دیگر جمع نکند! از آن طرف، کارمندان بخش دولتی هم خواب راحت ندارند، چون خوب میدانند که با راهاندازی سامانه، تعداد بخشنامهها و وظایفشان دو برابر خواهد شد، ولی حقوقشان همچنان در حالت "بهروزرسانی نشده" باقی میماند!
و اما اصل ماجرا: این سامانه طوری طراحی شده که انگار به دست نوادگان جومونگ، با استفاده از ابزارهای عصر برنز و هوش مصنوعی از نوع "خیلی مصنوعی" ساخته شده است.
پس فعلاً به این سامانه دل نبندید! تا آن روز، همچنان نسخهها را با افتخار و سرعتی بیشتر از اینترنت کشور، روی کاغذ مینویسیم… با خودکار آبی! ?
ایا دام ما مانند انسان بیمه است؟
ایا داروی دامپزشکی بصورت سوبسیت دار و یارانه ای به داروخانه داده میشه؟
ایا مجوزداروخانه ها در سراسر کشور با برنامه داده شده
ایا دکتر دامپزشک بالا سر دام اینتر نت داره یا وقت کافی داره نسخه الکترونیک بنویسه یا بره خونه بده یه منشی بنویسه تا اونوقت یادش. رفته چی میخواد بنویسه
این کار فقط شغل های کاذب برای گرفتن یک منشی جهت ثبت نسخه هم برای مطب و هم برای داروخانه ایجاد میکنه
کجای دامپزشکی ما شبیه پزشکی هست که میخواهند پرستیژ نه فقط ظاهرش را شبیه پزشکی نشان دهند.