حکیم مهر: تبریزنیوز نوشت:
«دکتر علیرضا چاروقچی» در 27 فروردین 1403 با حکم رییس سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران به عنوان رییس شورای نظام دامپزشکی استان آذربایجان شرقی منصوب و به دنبال آن اعضای هیات رییسه پنجمین دوره شورای نظام دامپزشکی این استان نیز معرفی شدند.
بر اساس جایگاه ویژه ای که علوم دامپزشکی در سلامت، بهداشت عمومی و امنیت غذایی شهروندان دارد افکار عمومی نیز به آن توجه خاصی می کند.
در این راستا نظام دامپزشکی در جهت ارتقای اخلاق حرفهای، حفظ شوون این حرفه در کلیه امور دامپزشکی نقش مهمی بازی می کند.
علیرضا چاروقچی، یکی از اعضا جامعه دامپزشکی است که با مسئولیت حقوقی رییس شورای نظام دامپزشکی استان آذربایجان شرقی مشغول کار است و به باور بسیاری نه تنها با انجام وظایف مقرر برای استقلال مالی با شخصیت حقوقی مستقل و غیردولتی برای رسیدن به اهداف و ارتقاء جامعه دامپزشکی آذربایجان شرقی و پیشبرد و اصلاح امور دامپزشکی شب و روز تلاش می کند و بر حسن اجرای وظایف فنی و حرفهای دامپزشکان و سایر ردههای حرفه دامپزشکی نظارت موثری دارد، بلکه به شدت برای حفظ و حمایت از حقوق صنفی دامپزشکان و سایر ردههای این حرفه در برابر اشخاص حقیقی و حقوقی حساس است و خود را عملا متعهد به وعده های دوران انتخاباتی نظام دامپزشکی می داند.
در این خصوص تبریزنیوز، گفتگویی با علیرضا چاروقچی، رییس شورای نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی انجام داده است که خلاصه و متن کامل آن در زیر می آید؛
خلاصه گفتگو؛
بازسازي عمرانی و مبلمان دفتر نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی/ دریافت بیشترین هبه در میان نظام هاي دامپزشکی کشور/ فعال سازي انجمن هاي صنفی/ ممانعت از بی عدالتی بر علیه مسئولین فنی/ بستر سازی در جهت ایجاد اشتغال براي دامپزشک ها/ افزایش حقوق دامپزشک و مسئول فنی بخش خصوصی تا دو برابر/ ارتباط تنگاتنگ با نماینده هاي مجلس/ تعامل با دانشگاه ها، مراکز علمی پژوهشی، جهاد کشاورزي، سازمان صمت و اداره کل دامپزشکی/ افزایش نیروی کار از یک نفر به سه نفر در نظام استان در جهت تسریع انجام امور/ بررسی حدود 2700 پروانه ماده 5 (مرغداری، گاوداری و ... )/ دفاع همه جانبه از حقوق پیرا دامپزشک ها/ پیگیري تعرفه هاي پیشنهادي صنوف دامپزشکی/ ایجاد کمیته آموزشی و فعال کردن کلاس های بازآموزی/ حمایت ویژه از صاحبان گاوداري، مرغداري، کار آفرین ها و سرمایه گذارها/ دریافت افشانه و شوکر برای دامپزشک ها در جهت حفظ امنیت جانی در ماموریت ها/ جلوگیری از انحصار و تبعیض در امور مانند رفع انحصار از انتخاب مسئولین فنی در گاوداری ها، رفع انحصار در انجام آزمایش آب برای صدور تمدید پروانه ها/ اجراي دقیق قوانین و دستورالعمل برای صدور پروانه های ماده 2 خصوصا تاسیس کلینیک های دام کوچک/ بررسی تخلفات کلینیک ها و دامپزشک ها (مرتبط با نظام دامپزشکی)/ رسیدگی به شکایت هاي شهروندان با جدیت و بدون اتلاف وقت/ گشت مشترك با سازمان صمت و تعزیرات توسط نظام دامپزشکی/ برنامه ریزی برای احداث ساختمان مستقل برای نظام دامپزشکی استان از طریق خرید زمین از سازمان مسکن و شهرسازی/ تلاش براي تاسیس تعاونی مسکن اعضا نظام دامپزشکی استان
متن کامل سخنان برگرفته از پرسش و پاسخ:
دفتر نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی بازسازی عمرانی شد
از سال ۱۳۷۹ عملیات بازسازی برای دفتر نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی انجام نگرفته بود. من هنگام پذیرش مسیولیت در نظام دامپزشکی استان آذربایجان شرقی کلا یک کلید، مهر و ۶۰ هزار تومان پول تحویل گرفتم. بدون این که ریالی پول داشته باشیم بازسازی اساسی را آغاز کردیم. شرکت های دارویی، مرغداران و بخش خصوصی در استان مبالغی را به عنوان هبه به حساب سازمان مرکزی نظام دامپزشکی مرکز واریز کردند. این مبلغ به حدود یک میلیارد و ۴۰۰ هزار تومان رسید و ما این مبلغ واریزی را با طی مراحل قانونی دریافت و در طی 3 ماه بازسازی دفتر نظام را به پایان رساندیم.
انجمن های صنفی جان تازه ای گرفتند
یکی از شعارهای انتخاباتی من در دوران انتخابات نظام دامپزشکی استان این بود که انجمن های صنفی دارای مجوز از اداره کار را فعال خواهم کرد. متاسفانه قبلا فعالیت نکرده و منحل شده بودند. هر چند افرادی به دلایلی مانع می شدند اما شخصا بارها به همراه هیات موسسین به اداره کار مراجعه کرده و خواهان ادامه فعالیت بودم. خوشبختانه در نهایت توانستیم دو انجمن صنفی را فعال کنیم (دو انجمن دیگر در دست اقدام برای آغاز فعالیت هستند) تا بتوانند با پشتوانه کار جمعی و صنفی مطالبات دیرینه و به حق خود را دنبال کنند.
از استمرار بی عدالتی بر علیه مسیولین فنی دامپزشک جلوگیری شد
سازمان نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی بیش از 2600 نفر عضو دارد. در مورد مسیولین فنی بی عدالتی زیادی رخ می داد که به آن ها نظم دادیم. تلاش کردیم جایگاه و شان مسیولین فنی به ویژه افراد با سابقه حفظ شود.
همچنین از طریق اجرای سطح بندی و تعیین صلاحیت با همراهی اداره کل دامپزشکی آذربایجان شرقی، توانستیم حقوق مسیولین فنی را بهبود بخشیم. به عنوان نمونه الان کف حقوق ماهانه دریافتی مسیول فنی 25 میلیون تومان است و گاها 55 میلیون تومان نیز دریافت می کنند.
برای تعدادی از دامپزشک ها شغل ایجاد کردیم
با شرکت های تعاونی و اتحادیه مرغداران وارد مذاکره شدیم و در شهرهای مختلف استان برای تعدادی از دامپزشک ها ایجاد اشتغال کردیم.
حقوق همکاران بخش خصوصی را تا دو برابر افزایش دادیم
تلاش کردیم تا حقوق دامپزشک و مسیول فنی بخش خصوصی متناسب با شان و حرفه آن ها باشد و خوشبختانه موفق شدیم تا دو برابر افزایش دهیم.
ارتباط تنگاتنگ با نماینده های مجلس شورای اسلامی بر قرار کردیم
برای شناخت بیشتر نماینده های مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با نظام دامپزشکی استان تلاش کردیم. آقای دکتر نوین رییس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی در روز دامپزشک در محل نظام حضور پیدا کرده و چندین ساعت گفتگو کردیم و مطالبات را به گوش آن ها رساندیم و ایشان رسما اعلام آمادگی کردند تا مشکلات دامپزشک ها را به واسطه نظام دامپزشکی پیگیری کنند. همچنین آقای دکتر منادی نیز در دفتر نظام استان حضور پیدا کردند. این اولین بار بود که نماینده های مجلس در دفتر نظام دامپزشکی حضور یافته و از نزدیک در جریان کارها قرار می گرفتند.
تعامل سطح بالا با دانشگاه ها، مراکز علمی پژوهشی، جهاد کشاورزی، سازمان صمت و اداره کل دامپزشکی ایجاد کردیم
تعامل بسیار بالایی با دانشگاه ها و مراکز علمی پژوهشی، جهاد کشاورزی، سازمان صمت (صنعت، معدن، تجارت) و اداره کل دامپزشکی آذربایجان شرقی ایجاد کردیم و جایگاه نظام دامپزشکی را افزایش دادیم. نظام و اداره کل همچون دو بال هستند که برای ارتقاء جامعه دامپزشکی تلاش می کنند.
همچنین ارتباط گسترده ای با دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز داریم. برای نمونه علاوه بر آن که در کنگره ها و نشست های علمی اخیر دانشگاه تبریز به مدیریت آقای دکتر موسوی به عنوان رییس دانشکده حضور داشتیم حمایت هایی نیز صورت گرفت. در مورد حمایت از دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز و بیمارستان آن نیز جلسات مختلف و هم اندیشی هایی با دکتر بهرام عمواغلی تبریزی، رییس دانشکده و دکتر مجید فرتاش وند، رییس بیمارستان دامپزشکی در خصوص پیشرفت و توسعه این مرکز علمی و درمانی داشتیم.
از سویی دیگر، جلسات مشترکی با مدیر کل سازمان صمت استان برای رفع مشکلات کلینیک های دام کوچک در سطح شهرها تشکیل شده است. این سازمان نیز اخیرا از نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی حمایت می کند.
کارمند جدیدی استخدام و حدود 2700 پروانه و مجوز در آذربایجان شرقی در طی یک سال بررسی کردیم
پروانه های بهداشتی دام و طیور شامل؛ گاوداری، مرغ داری، آبزیان و ... و کلینیک های دام کوچک را نظام دامپزشکی صادر می کند. یازده کارشناس داریم و در سال حدود دو هزار و هفتصد پروانه و مجوز در آذربایجان شرقی را بررسی می کنند. در حالیکه اگر سیستم اداری دولتی آن را انجام می داد باید بیش از یک صد نفر برای انجام آن استخدام می شدند. در طول هجده سال نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی، فقط یک نفر کارمند داشت. اما من در طی شش ماه از طریق عنایت ویژه آقای دکتر زارعی ریاست وقت نظام دامپزشکی کل کشور مجوز استخدام دو نفر (دفتر دار و دامپزشک) را دریافت و کارکنان را به سه نفر افزایش دادم.
به پیرا دامپزشک ها که مظلوم واقع شده بودند توجه جدی کردیم
در آذربایجان شرقی گروهی کاردان و لیسانس دامپزشکی هستند که به اذعان خود توجهی به آن ها نمی شد. آن ها می گویند شما برای ما ارزش و اعتبار قایل شدید و برای ارتقا صنف ما تلاش کرده و با حمایت های نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی، برای اولین بار صاحب تشکل و انجمن صنفی شدیم. ما از تضییع حقوق این همکاران به جد جلوگیری می کنیم.
تعرفه های پیشنهادی صنوف دامپزشکی را پیگیری و از تضییع حق جلوگیری می کنیم
از تمامی صنوف خواسته بودم تا پایان سال 1403 تعرفه های پیشنهادی را به نظام ارایه کنند تا با حضور در نظام دامپزشکی کشور از حقوق آن ها دفاع و آن را محقق کنیم.
جلوگیری از پلمپ کلینیک های دام کوچک که در مناطق مسکونی مشغول فعالیت هستند
از شهردار منطقه یک و معاون شهردار منطقه 2 تبریز خواستیم تا کلینیک های دام کوچک که در مناطق مسکونی (تحت مالکیت یا استیجاری) مشغول فعالیت هستند تا شاکی خصوصی نداشته باشند، پلمپ نکنند.
برای اعضا نظام دامپزشکی با رستوران، آزمایشگاه پزشکی و مدرسه قرارداد رفاهی منعقد کردیم
برای اعضا نظام دامپزشکی استان قرار دادهای رفاهی بستیم. به عنوان مثال با چند رستوران قرارداد بستیم تا با تخفیف پانزده درصد از آن استفاده کنند. با یکی از آزمایشگاه های پزشکی معتبر (حیات) که ابزارهای تشخیصی تازه دارند قرار گذاشتیم تا برای اعضا نظام و اقوام درجه یک بیست درصد تخفیف بدهند. با چند مدرسه شاخص غیر انتفاعی در تبریز هماهنگ شدیم تا ده درصد تخفیف برای فرزندان اعضا نظام تخفیف بدهند.
برای کارشناسان ماده 5 درآمد زایی کردیم
کارشناسی های ارجاع شده از سایر ارگان ها را که به جهاد سازندگی استان آذربایجان شرقی ارسال می کردند با همکاری مدیرکل محترم دامپزشکی استان به کارشناسان ماده 5 نظام دامپزشکی استان ارجاع می دهیم.
بروکراسی زاید اداری در قرارداد های کارشناسی گاودار و مرغدار یا صاحب صنعت آبزیان با دامپزشک را حذف کردیم
قرارداد های کارشناسی گاودار و مرغدار یا صاحب صنعت آبزیان که قبلا دچار بروکراسی زاید اداری بود را حذف کردیم. دیگر لازم نیست مثلا صاحب گاوداری از مراغه به تبریز بیاید تا قرار داد کارشناسی را رییس نظام استان و مدیر کل دامپزشکی امضا کند. من امضا خودم را حذف کردم. دامدار و دامپزشک قرار داد کارشناسی را تنظیم و توسط کارشناس ماده پنج در سامانه ثبت می کنند و ما در کارتابل همه مراحل را خواهیم دید و اگر در مرحله نهایی متوجه شدیم مشکلی است آن جا تایید نمی کنیم.
کنترل کارتابل ها در سریعترین زمان ممکن انجام می گیرد
یکی از وظایف اصلی رییس نظام دامپزشکی کنترل کارتابل ها است. ما دو کارتابل داریم؛ الف: ساندا (سامانه یکپارچه نظام دامپزشکی کشور) که به ماده 2 که شامل درخواست و تمدید پروانه دامپزشکی است رسیدگی می کند.
ب: سامانه سماک. در این سامانه کارشناسان ماده 5 به مراکز صنعتی و نیمه صنعتی و روستایی دامداری، شامل گاوداری، مرغداری و نیز پرورش آبزیان مراجعه و نظرات کارشناسی خود را وارد سامانه می کنند و سپس دبیر ماده 5 آن را تایید و نهایی می کند و نهایت به دست رییس نظام دامپزشکی می رسد که اگر مراحل به درستی طی نشود مجددا به کارشناس یا دبیر ماده 5 ارجاع می شود.
کمیته آموزشی و بازآموزی برای دامپزشک ها ایجاد کردیم
برای اولین بار در استان آذربایجان شرقی، کمیته آموزشی و بازآموزی در نظام دامپزشکی استان تشکیل دادیم. این کمیته کلاس ها و جلسه ها مشترک مختلفی با حضور دامپزشک ها و اساتید دانشگاه در تبریز و سایر شهرستان ها برگزار کرده و خواهیم کرد و به آن اهمیت ویژه ای می دهیم.
به عنوان نمونه، در سال گذشته (1403)، به تعداد 9 کلاس بازآموزی برگزار شد و با استقبال بسیار خوبی مواجه شد. این در حالی است که در سال های پس از کرونا هیچ کلاسی برگزار نشده بود.
از صاحبان گاوداری، مرغداری، کار آفرین ها و سرمایه گذارها حمایت ویژه ای کردیم
با صاحبان گاوداری ها و مرغداری های آذربایجان شرقی تعامل زیادی ایجاد شده است. از کارآفرینی حمایت قانونی حداکثری کرده و در تلاش هستیم قوانین و بخشنامه های دست و پا گیر، صاحبان صنایع و سرمایه گذار را زمین گیر نکند. همچنین تلاش کردیم با حمایت حداکثری (به عنوان نمونه اعمال تخفیف های قانونی و ... ) دریافت پروانه فعالیت را تسهیل کنیم.
برخی از دامپزشک ها متناسب با کار حرفه ای و ماموریت محوله افشانه و شوکر دریافت کردند
با مقام های مسیول پلیس آذربایجان شرقی، جلسات مختلفی برای حفظ امنیت جانی دامپزشک های عضو نظام برگزار کردیم. خوشبختانه آن ها به نیازهای ما برای تامین امنیت جانی همکاران پاسخ مثبت دادند و برابر درخواست و متناسب با نیاز دامپزشک های آذربایجان شرقی به آن ها افشانه فلفل و شوکر برقی دستی داده می شود و این برای اولین بار در استان انجام می گیرد.
سازمان نظام دامپزشکی از ایجاد انحصار در تمامی امور جلوگیری می کند
در جهت جلوگیری از انحصار آزمایش آب در آزمایشگاهی که ابزارهای سنجش آب وجود نداشت و هر ماه حدود پنجاه مورد به اصطلاح آزمایش آب انجام می داد اقدام موثری صورت گرفت. به این شکل که از طریق اداره کل دامپزشکی آذربایجان شرقی اسامی سه آزمایشگاه رفرنس در استان را گرفتیم که آزمایش های آب ما در آن جا انجام می گیرد.
از انحصار در پست کاری مسیولین فنی گاوداری و مرغداری ها جلوگیری کردیم
برای رفع انحصار و بی عدالتی از کار مسیولین فنی گاوداری و مرغداری اقدام موثری صورت گرفت. به طوری که قبلا فضا برای سایر دامپزشک ها برای کار با عنوان مسیول فنی در گاوداری ها و مرغداری ها ایجاد نمی شد و فقط عده ای به طور ثابت با سو استفاده و رانت مشغول کار بودند. اما الان همه دامپزشک ها می توانند بدون بی عدالتی به عنوان مسیول فنی در گاوداری و مرغداری مشغول کار شوند.
قوانین و دستورالعمل تاسیس کلینیک دام کوچک را به دقت اجرای کردیم
تعداد کلینیک های دام کوچک در سطح تبریز به صورت قارچی افزایش پیدا کرده و به بیش از 50 مورد رسیده است. از زمانی که من به عنوان رییس نظام دامپزشکی استان آذربایجان شرقی فعالیت خود را آغاز کردم به اجرای دقیق قانون و دستورالعمل در صدور پروانه به شدت حساس هستم. متاسفانه قبلا این مقررات رعایت نمی شد و به دامپزشکی که به تازگی فارغ التحصیل شده و امتیاز لازم را برای تاسیس کلینیک دام کوچک نداشت پروانه تاسیس داده شده است. اما در طی یک سال اخیر و از 27 فروردین 1403 به این طرف صدور پروانه بدون رعایت قانون و دستورالعمل ابلاغی هرگز تکرار نشده است.
نظارت بر کلینیک دام کوچک و بزرگ، داروخانه و آزمایشگاه وظیفه اداره کل دامپزشکی است
اداره های کل دامپزشکی در استان ها بر اساس وظایف قانونی، بر کلینیک دام کوچک و بزرگ، داروخانه و آزمایشگاه دارای پروانه نظارت دارند. وظیفه نظام دامپزشکی صدور پروانه بر اساس دستورالعمل ابلاغی شامل تجربه، دانش، تخصص و امتیاز است.
تخلفات کلینیک ها و دامپزشک ها (مرتبط با نظام دامپزشکی) را با سرعت و دقت بررسی می کنیم
از زمانی که من آمدم 11 پرونده تخلف کلینیک و دامپزشک را بررسی و چندین رای صادر کردیم حتی پروانه فعالیت برخی از دامپزشک های متخلف را تا 5 سال معلق کردیم.
به عنوان نمونه چندین دامپزشک را احضار کردم و تذکر دادم عناوین تابلوهای کلینیک دام کوچک را اصلاح کنید. مثلا نوشته دارای برد تخصصی و به عنوان دقیق آن اشاره نکرده است. مثلا دیگری متخصص دام بزرگ است اما در تابلو کلینیک نوشته متخصص دام!. خوب اگر صاحب سگ، گربه، خرگوش و پرنده بداند که شما متخصص دام بزرگ هستید که به شما مراجعه نمی کند.
چندین جلسه با صاحبان کلینیک های دام کوچک برگزار و قوانین و دستورالعمل ها را به آن ها گوشزد کردیم. همچنین به دامپزشک ها تاکید شد بر دانش خود بیافزایند و با هم همکاری داشته باشند. مثلا اگر حیوانی نیاز به جراحی تخصصی داشت حتما به جراح زبده و نام آشنا ارجاع دهید. همچنین حساسیت ویژه ای به رعایت پروتکل های بهداشتی در کلینیک های دام کوچک و بزرگ داریم.
به شکایت های شهروندان با جدیت و بدون اتلاف وقت رسیدگی می شود
در نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی اراده جدی برای برخورد با تخلفات کلینیک دام کوچک و بزرگ، داروخانه و آزمایشگاه وجود دارد و بدون کوچکترین اغماضی به شکایت های شهروندان و افراد متضرر سریعا رسیدگی می شود.
گشت مشترک سازمان صمت (صنعت، معدن، تجارت) و تعزیرات با نظام دامپزشکی ایجاد شد
قبلا سازمان صمت و تعزیرات بر کلینیک دام کوچک و بزرگ و داروخانه نظارت می کرد اما ما به دلایل مختلف و برای این که حقی از صاحبان کلینیک ها و داروخانه ها ضایع نشود درخواست گشت مشترک کردیم تا در جهت اعمال دقیق تر قانون عضوی از نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی در گشت ها حضور داشته باشد که مورد موافقت قرار گرفت.
ساخت ساختمان جدید در دستور کار اساسی ما قرار گرفته است
با رییس مسکن و شهرسازی آذربایجان شرقی، جلسه های مختلفی برگزار کردیم. آن ها چندین قطعه زمین جهت خرید برای ما معرفی کردند تا محل مناسبی برای ساخت ساختمانی چند طبقه در شان نظام دامپزشکی در اختیار ما گذاشته شود. متاسفانه ما فعلا تنها یک طبقه آپارتمان را در مالکیت خود داریم. البته اکثر سازمان های نظام دامپزشکی در کشور مستاجر هستند ولی خوشبختانه ما صاحب ملک هستیم.
تعاونی مسکن اعضا نظام دامپزشکی استان را تاسیس خواهیم کرد
از آغاز سال 1404 تلاش خود را برای تشکیل تعاونی مسکن اعضا نظام دامپزشکی آذربایجان شرقی آغاز کردیم.
رییس نظام دامپزشکی کارمند نیست و حق جلسه، ریاست و اضافه کاری و هیچ ریالی واریزی مستمر و مشخصی ندارد
بررسی دقیق این کارتابال ها روزانه به چندین ساعت وقت نیاز دارد. همچنین به عنوان رییس نظام دامپزشکی در طی هفته 5 روز به بجز 5 شنبه هر روز بیش از 2 ساعت در محل نظام حضور دارم. یعنی با احتساب رفت و آمد به محل زندگی و کار، روزانه بیش از 5 ساعت وقت رییس نظام صرف امور محوله نظام می شود. علاوه بر آن به طور مرتب در جلسه های درون و بیرون سازمانی در نهاد ها و سازمان های دولتی و خصوصی باید حضور پیدا کنیم. این در حالی است که رییس نظام کارمند نیست. حق جلسه، ریاست و اضافه کاری و هیچ ریالی واریزی مستمر و مشخصی نداریم.
تبریزنیوز. پیمان پاکمهر
بهار 1404