حکیم مهر - کشور ما از دیرباز به دلیل اقلیم و شرایط خاص، یکی از پرورش دهندگان و خاستگاه بزرگ اسب در دنیا بوده و اسبچه خزر یکی از اسبهای اصیل ایرانی است که تقریبا تمام دنیا آن را میشناسند اما در حالی که بیش از 30 کشور دنیا انجمن «اسب کاسپین» ـ اسبچه خزر ـ را دارند؛ ایران که خاستگاه این اسبچه است، فاقد چنین تشکل یا انجمنی است. از سوی دیگر واردات بیرویه اسبهای نامرغوب دیگر کشورها باعث بیتوجهی به اسبهای اصیل ایرانی و فراموشی صنعت اسبداری شده است.
خبرگزاری ایسنا با انتشار این مطلب نوشت : نداشتن مدیریت صحیح در صنعت اسب و نبود مرکز علمی در رابطه با پژوهشهای ژنتیکی از عوامل مهم نابودی اسبهای ایرانی است و علیرغم اینکه امروزه صنعت اسب در اکثر نقاط دنیا فراگیر شده و درآمد سرشاری را نصیب کشورهای تولیدکننده و پرورشدهنده اسب میکند، ایران موقعیت مناسبی در این زمینه ندارد.
اسبهایی که در ایران هستند به دلیل دارابودن ژن قوی و طاقت بالا در مقابل شرایط اقلیمی، بسیار مناسب برای حضور در میدانهایی هستند که نیاز به اسب مقاوم دارد چراکه علاوه بر زیبایی میتوانند معرف ژن اسب ایرانی باشند و درحالیکه انواع و اقسام نژادها، امکانات و تخصص تولید و پرورش اسب را در کشور داریم و میتوانیم از تلفیق این نژادها بهترین اسبها را تولید کنیم ولی در حال حاضر بهجای اینکه صادرکننده اسب باشیم به یکی از کشورهای واردکننده اسب تبدیل شدهایم و علیرغم رونق کم بازار اسب کاسپین در ایران، روز به روز به تقاضای جهانی اسب کاسپین افزوده میشود.
با توجه به اینکه ایران خاستگاه نژاد این گونه اصیل است، شناساندن و معرفی هرچه بهتر اسب کاسپین، انجام تحقیقات کاربردی در این زمینه، حفظ ذخایر ژنتیکی، بانک اطلاعات اسب خزر، ایجاد فرهنگ صحیح اسبداری و توسعه فرهنگ اسبسواری در کنار حمایت دولتی میتواند صنعت اسبداری را در ایران حفظ و تقویت کند.