کد خبر: ۹۷۹۹

حکیم مهر -  خبرگزاری ایسنا نوشت : در حالی که مسئولان وزارت تجارت و نمایندگان مجلس علت گرانی گوشت مرغ را ناشی از وجود واسطه‌ها دانسته و اعلام می‌کنند مشکل مرغ 7500 تومانی کمبود خوراک و گرانی آن نیست، محاسبات انجام شده خلاف این موضوع را نشان می‌دهد.

بر اساس یک محاسبه ساده قیمت مرغ در بازار بر اساس هزینه تمام شده حدود 7100 تومان می‌شود و این یعنی حدود 500 تومان از مبلغ بازار کمتر است که می‌توان این رقم را به گرانی گوشت مرغ و نقش فرصت‌طلبان نسبت داد.

از آنجایی که کنجاله سویا پس از کمی تعدیل قیمت اکنون به کیلویی 1255 تومان رسیده اما به جای آن ذرت به کیلویی 675 تومان افزایش یافته است به گفته مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور بر این اساس قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده در مرغداری به طور میانگین به 4900 تومان رسیده است.

با توجه به اینکه 28 درصد از وزن هر کیلوگرم مرغ زنده امیاء و احشام بوده و در حین کشتار از دست می‌رود، از هر کیلوگرم مرغ زنده 720 گرم گوشت مرغ استحصال می‌شود که این وزن از دست رفته روی هر کیلو گوشت مرغ مجددا محاسبه می‌شود به این ترتیب 1400 تومان به قیمت اولیه مرغ زنده افزوده می‌شود و بهای هر کیلوگرم آن به 6300 تومان می‌رسد.

حال با توجه به محاسبه کیلویی 120 تومان هزینه کشتار و بسته‌بندی گوشت مرغ ـ که رییس انجمن صنفی طیور آن را عنوان و تاکید کرده این نرخ به هیچ وجه بیش از 120 تومان نبوده است ـ تا این مرحله هزینه تمام شده هر کیلو گوشت مرغ 6420 تومان می‌شود.

همچنین به گفته مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور کیلویی 200 تومان هزینه خرده‌فروشی برای مغازه‌داران در نظر گرفته می‌شود که قیمت این محصول تا بدین‌جا به 6620 تومان می‌رسد.

اما با توجه به اینکه بخشی از نیاز مرغ استان تهران به صورت زنده از استان‌های همجوار از جمله مازندران، سمنان، قم، قزوین و اراک تامین می‌شود و روزانه از مرغداری‌های این استان‌ها به کشتارگاه‌های تهران منتقل می‌شوند، هزینه حمل و نقل مرغ زنده که از مسافت‌های گوناگون به کشتارگاه می‌رسد را نیز باید لحاظ کرد.

همچنین هزینه حمل گوشت مرغ از کشتارگاه به مغازه‌های مختلف موجود در سطح شهر هم به عنوان هزینه حمل و نقل اضافه می‌شود حال اگر هزینه حمل و نقل هر کیلو مرغ 200 تومان در نظر گرفته شود قیمت تمام شده هر کیلوی آن تا اینجا به 6820 تومان می‌رسد.

در عین حال ذکر این نکته ضروری است که مبلغ 4900 تومانی مرغ زنده به طور میانگین بوده و این مبلغ در استان تهران بیش از این میزان است.

در این میان سود عاملان واسطه‌ای که مرغ زنده را از مرغداری به کشتارگاه تحویل می‌دهند و پس از کشتار توزیع می‌کنند هم به هزینه تمام شده هر کیلو مرغ اضافه می‌شود که اگر این مبلغ را نهایتا 280 تومان در هر کیلوگرم درنظر گرفته شود، حدود 400 تومان مبلغ مازاد و حلقه‌ گم‌شده‌ باقی می‌ماند که به نظر نمی‌رسد مشکل گرانی گوشت مرغ کیلویی 400 تومان باشد و انتظارات مسئولان و مصرف کنندگان از کاهش قیمت گوشت مرغ انتظار کاهش کیلویی 2500 تومانی‌ است!

چراکه طبق وعده مهدی غضنفری ـ وزیر تجارت ـ‌ گوشت مرغ در این هفته با 2500 تومان کاهش قرار است کیلویی به کمتر از 5000 تومان تقلیل یابد؛ البته اینکه چگونه و با چه سیاستی قرار است هزینه تمام شده تولید کاسته شود یا اینکه یارانه پرداخت شود یا .... تاکنون اعلام نشده است.

این درحالی است که مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام از وفور نهاده‌های تولید خبرداده و تصریح کرده عامل گرانی گوشت مرغ خوراک و دان مرغ نیست و علت آن را باید در جایی دیگر جست‌جو کرد! همچنین ایرج ندیمی ـ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ـ نیز تاکید دارد مرغ نباید بیش از 4000 تومان باشد یا نهایتا چندصد تومان بالاتر؛ در غیر این صورت سوء استفاده و تخلف صنف، رانت، واسطه‌گری و دلالی غیرمولد وجود دارد.

در پی روند صعودی نرخ گوشت مرغ و اختلاف نظر مرغداران با شرکت پشتیبانی امور دام در زمینه مشکلات مربوط به واردات و کمبود خوراک مرغ و گرانی آن، قرار بود هفته گذشته مشکلات تولید گوشت مرغ و قیمت این محصول در بازار مصرف در نهاد ریاست جمهوری و با حضور رییس جمهور و مرغداران و مسئولان وزات تجارات مورد بررسی قرار گیرد اما این جلسه لغو و تصمیم‌گیری در این خصوص به هفته جاری موکول شد.

حال باید منتظر ماند و دید آیا مسئولان در هفته جاری بنا دارند که به بررسی مشکلات و تصمیم‌گیری در این باره بپردازند و مصرف‌کنندگان به مرغ 5000 تومانی برسند؟!

 

نظر شما
ادامه