مدیرکل دامپزشکی گیلان گفت: خوشبختانه تاکنون گزارشی از تلفات آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کانون های صنعتی نداشتیم، اما روستاهای حاشیه تالاب ها و آبگیرهای استان در معرض بیماری قرار دارند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «دکتر سهراب عاقبتی» با بیان اینکه بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان معمولا در فصول سرد سال اتفاق می افتد، اظهار کرد: این بیماری با آغاز فصل مهاجرت پرندگان وحشی از مناطق سردسیر شمالی به کشورهای مختلف بروز می کند و تاکنون در 50 کشور دنیا از جمله ایران گزارش و تایید شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان گیلان علت شیوع این بیماری در ایران را به واسطه قرار گرفتن در مسیر مهاجرت پرندگان از اروپای شمالی و روسیه دانست و افزود: گیلان نیز به دلیل وجود تالاب ها و آبگیرهای فراوان یکی از کریدورهای مهاجرت است. آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کانون روستایی استان مشاهده شده و به تایید آزمایشگاهی رسیده است.
وی با اشاره به لفظ «فوق حاد»، تصریح کرد: هر بیماری واگیر که در سال های مختلف اتفاق می افتد، تحت تیپ های مختلف نامگذاری می شود لذا بیماری امسال بسیار سریع، حاد و ناگهانی بروز می کند و در عرض مدت کوتاه تلفات بالایی بر جا می گذارد، اما آهنگ انتشار آن کمتر است لذا فوق حاد تلقی می شود و اچ.5.ان.8 نامگذاری شده است.
این مقام مسئول با تاکید بر اطلاع رسانی درخصوص این بیماری ویروسی و راهکارهای مقابله با آن، عنوان کرد: نشانه های بیماری های ویروسی در طیور اختصاصی نیست، اما بی حالی، افسردگی، لرزش سر و مرگ سریع پرنده برای روستاییان قابل تشخیص است. همه گونه های پرندگان به این ویروس حساس هستند، البته در مرغ، خروس، بوقلمون، شترمرغ و اردک شایع تر از سایر گونه هاست.
عاقبتی با اشاره به شیوع سایر بیماری های ویروسی پرندگان مانند نیوکاسل، گامبرو و برونشیت در این فصل، گفت: این بیماری ها نشانه های مشابه دارند لذا قطعی ترین راه تشخیص آنفلوانزای فوق حاد پرندگان انجام نمونه برداری و تایید آزمایشگاهی از سوی سازمان دامپزشکی استان است.
مدیرکل دامپزشکی گیلان خواستار دفن بهداشتی همراه با آهک و در نهایت اطلاع رسانی به ماموران شبکه های دامپزشکی از سوی روستاییان در صورت مشاهده تلفات شد و بیان کرد: هر تلفاتی الزاما آنفلوانزای فوق حاد نیست.
وی با اشاره به تایید بیماری مذکور در برخی از کانون های روستایی استان، تصریح کرد: خوشبختانه تاکنون گزارشی از تلفات در کانون های صنعتی نداشتیم، اما روستاهای حاشیه تالاب ها و آبگیرهای استان در معرض بیماری قرار دارند لذا روستاییان، ارتباط طیور بومی با پرندگان وحشی را با محصور کردن محل زندگی و آب و غذای آنها به حداقل برسانند، زیرا انتقال بیماری از طریق آب و غذا مستقیم صورت می گیرد.
عاقبتی از اقدامات کنترلی سازمان دامپزشکی استان خبر داد و خاطرنشان کرد: اقدامات کنترلی و مراقبتی تنها منحصر به زمان بروز بیماری نیست و رصد و مراقبت مستمر ادامه دارد. در مراقبت فعال تا پایان شهریور امسال ردپایی از بیماری وجود نداشت، اما از حدود یک هفته گذشته بیماری مذکور مشاهده شده است. در مراقبت غیر فعال نیز مردم و پرورش دهندگان طیور سنتی و صنعتی نقش ایفا می کنند.