حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: طرح انتقال سازمان دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت بهداشت، از موضوعاتی است که در اواخر فعالیت دولت یازدهم مجدداً مورد توجه برخی از صاحبنظران قرار گرفته است. «دکتر علی وقفچی» یکی از دامپزشکان حاضر در کمیسیون کشاورزی مجلس، یکی از موافقان طرح انتقال است و آن را موجب ارتقای بهداشت عمومی جامعه میداند.
حکیم مهر: آقای دکتر، اخیراً تلاشهای خود را معطوف به اجرایی کردن طرح انتقال سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت کردهاید. چرا؟
به دلایلی که یکی از مهمترین آنها ارتقای بهداشت عمومی و جلوگیری از همپوشانی فعالیتهای بهداشتی در زمینه دامپزشکی و انسانی است، تلاش ما این است که در آینده نه چندان دور با کمک، همصدایی و همفکری اقشار مختلف همکاران بخش دامپزشکی چه در بحث علمی و چه کاربردی و میدانی، سازمان دامپزشکی را از وزارت جهاد کشاورزی منتزع و آن را در وزارت بهداشت ادغام کنیم تا سازمان بهعنوان یک معاونت، زیر نظر وزارت بهداشت قرار گیرد. در این ارتباط ملاقاتی با دکتر وجگانی رئیس محترم دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران هم داشتیم که ایشان هم نظر مساعد داشتند و شخصاً علاقهمند بودند که این اتفاق رخ دهد. اگر این اتفاق بیفتد، اثر فوقالعادهای در ارتقای بهداشت عمومی خواهد داشت.
حکیم مهر: اتفاقا طی روزهای اخیر پایگاه خبری حکیم مهر یک نظرسنجی در همین خصوص منتشر کرد که تا کنون اکثر مشارکتکنندگان در نظرسنجی، با انتقال سازمان به وزارت بهداشت موافق بودهاند.
مرحبا. بنده تقریبا حدود ۸ ماه پیش که خدمت دکتر ضرایی بودم، آنجا هم این مساله را عنوان و از ایشان درخواست رایزنی کردم. همان زمان صحبتهایی انجام شد که به دلیل بحث برنامه توسعه ششم، بودجه و حوادث چند وقت پیش، نتوانستیم آن را پیگیری کنیم. امروز اما نسبت به آن کاملاً جدی هستیم و اگر یک همصدایی در سازمان دامپزشکی کشور، مراکز علمی، نظام دامپزشکی، انجمن اسلامی دامپزشکان و سایر اصنافی که در این ارتباط وجود دارد، انجام شود، با همت این بزرگواران میتوانیم این قدم را برای ارتقای بهداشت عمومی کشور برداریم.
حکیم مهر: گویا وزیر بهداشت هم نظر مساعدی نسبت به این مساله دارد و خواهان این انتقال شده است. آیا با شخص وزیر بهداشت یا معاونان وی هم رایزنی کردهاید؟
قطعاً برخی تهدیدها در بهداشت انسانی در بحث کنترلی، قرنطینهای، پیشگیری و درمانی وجود دارد که مربوط به دامپزشکی میشود. با کمال تاسف شنیدم که آمار مبتلایان به بروسلوز در دام بالا رفته و اینها جزء بیماریهایی است که برای انسان نیز تهدیدکننده است. طبیعتاً اگر مدیریت کلان بحث بهداشت انسانی و دامی یک نفر و تصمیم گیرنده یک مرجع باشد، قطعاً همان مرجع هم باید پاسخگو باشد. طرح قرارگیری دامپزشکی بهعنوان معاونت وزارت بهداشت یا حداقل بهعنوان یکی از سازمانهای این وزارتخانه، میتواند قدم موثری در این ارتباط باشد. متاسفانه تاکنون موفق نشدهایم که با وزیر بهداشت رایزنی انجام دهیم، اما وقتی شنیدیم که ایشان هم موافق این قضیه هستند، بیشتر خوشحال شدیم. چراکه حتماً نیاز داریم آنها هم از این طرح استقبال کنند.
حکیم مهر: اما یک قضیه دیگر وجود دارد و آن اینکه وزارت بهداشت همین الان بدهی زیادی به بیمارستانهای زیرمجموعه خود دارد و از طرفی سازمانهای بیمهگر هم آن قدر بودجه ندارند که این بدهیها را پرداخت کنند و به لحاظ مالی به شرایط بحرانی رسیدهاند. نگرانی من این است که الان وزارت بهداشت به لحاظ بودجهای در مضیقه شدید است. از کجا معلوم که اگر سازمان دامپزشکی را زیر چتر وزارت بهداشت ببریم، همین بودجه اندکی هم که سازمان تا الان میگرفته، از دست ندهد؟
من چون تخصصی در این زمینه ندارم، اظهار نظری هم نمیکنم. اما یک خلاء احساس میکنم و آن اینکه چون سهم بیشتری از پرداختها به صورت غیرمستقیم توسط بیتالمال که مال مردم است، پرداخت میشود و مستقیماً پرداختی صورت نمیگیرد، برداشت هزینهای بیمارستانی و درمانی بالا میرود و معترضی هم وجود ندارد و در نتیجه این هزینهها غیر قابل کنترل میشود. این وضعیت نهایتاً منجر به این میشود که یک هزینه هنگفت سرانه از بیتالمال به بهداشت تزریق شود.
از طرفی وزارت بهداشت قدمهای موثری را در ارتباط با ارتقای بهداشت جامعه برداشته و با ساخت و تجهیز بیمارستان، درمانگاهها و خانههای بهداشت اقدامات مثبتی انجام داده است. لذا برداشت ما این است که با نظارت بیشتر بر هزینههای درمانی، در آینده وضعیت بهداشت عمومی بهتر میشود.
وزارت بهداشت واقعاً کار کرده است و کم مانده تمام درمانگاههای کشور را نوسازی کند. خیلی از خانههای بهداشت را نوسازی و ترمیم کردند و اینها کارهایی است که ما به چشم میبینیم. در مقابل اعتبارات سازمان دامپزشکی قابل مقایسه با اعتباراتی که وزارت بهداشت با این حجم کاری گرفته، نیست. ما معتقدیم که اگر این انتقال صورت گیرد، در تمام مسئولین نسبت به این موضوع حساسیت ایجاد میشود.
حکیم مهر: آقای دکتر، از یک جنبه دیگر هم میتوان به این قضیه نگاه کرد. وزارت بهداشت ۲ سال پیش و بعد از ۲۰ سال، کتاب ارزش گذاری نسبی خدمات سلامت را اجرایی کرد و تعرفههای درمانی پزشکان را که به مدت ۲۰ سال فریز شده بود، در بعضی از رشتهها تا ۴ برابر زیاد کرد. این اتفاق موجی از رضایت را در میان پزشکان ایجاد کرد. آیا میتوانیم امیدوار باشیم که چنین تصمیمی برای تعرفههای دامپزشکی هم گرفته شود؟
بله. قطعاً. با توجه به نگاه و بینشی که در پزشکی وجود دارد، برداشت ما این است که خود آنها انصاف میدهند که در بحث بهداشت دامپزشکی، تعرفههای درمانی، پزشکی و پیشگیری بیشتر شود.
حکیم مهر: چند روز پیش شاهد تغییر در بدنه هیات رئیسه مجلس بودیم. آیا با این تغییرات، اولویتهای کمیسیون نیز تغییر میکند؟
خیر. برنامهها به قوت خود باقی است. دوستان محبت دارند و تمام تصمیمات با نظر بنده صورت میگیرد. ما در کمیسیون کشاورزی به دنبال تیم قوی هستیم نه فرد قوی. معتقدیم که اگر فرد به تنهایی قویترین باشد، کارایی آنچنانی نخواهد داشت و یکی از خلاءهایی که امروز در مدیریت کشور داریم، بحث تکرویهاست. شعار ما این است که تیم قوی بهتر از فرد قوی است و امیدواریم که امسال خیلی موفقتر از سال پیش رفتار کنیم و قدمهای موثرتر برداریم. همانطور که قبلا عرض کردم، از هر گروه و بخش آماده پذیرش انتقادات، راهکارها و خلاءهای قانونی در بخش کشاورزی وجود دارد، آماده هستیم که در خدمت آنها باشیم. اگر به امید خدا بتوانیم این روند را ادامه دهیم، سال چهارم دکتر داودی رئیس کمیسیون خواهد بود.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.