حکیم مهر ـ محسن طاهرمیرزایی: داستان زندگی پولدارهای شمال تهران از بستنی با روکش طلا و همبرگر ۲۵۰ هزار تومانی عبور کرده و حالا به فصل گوشتهای لاکچری رسیده است. محصولاتی که قیمت نجومی آنها باعث شده از سوی کاربران فضای مجازی لقب «گوشت با ژن خوب» بگیرند.
به تازگی خبری در شبکههای اجتماعی منتشر شده که به معرفی یک قصابی خاص در یکی از برجهای مدرن شمال شهر تهران میپردازد که گوشت خود را با قیمت کیلویی ۹۰۰ هزار تومان، هم بهصورت حضوری و هم اینترنتی عرضه میکند.
این شرکت ادعا کرده که از نوعی رژیم غذایی خاص برای دامهای خود استفاده میکند تا گوشت آنها ترد و مطبوع شود. همچنین انجام دادن ماساژ و پخش موسیقی برای دامها از جمله برنامههای این شرکت است تا گوشتی بدون استرس در اختیار پولداران قرار دهد. در مقابل این خدمات، قیمت فوق لاکچری گوشتهای عرضه شده توسط این شرکت، جنجالی در شبکههای اجتماعی به وجود آورده است. این شرکت که سایتی اینترنتی نیز برای فروش محصولات خود داراست، مدعی است که دامهای تولیدی خود را با شیر تغذیه میکند. این دامها همچنین هر روزه صدای موسیقی میشنوند تا بدون استرس سر سفره پولدارها حاضر شوند.
از نظر موسسین شرکت، استرس موجب بدی مزه گوشت دام میشود و حتی در زمان ذبح نیز تدابیری برای بدون استرس بودن این دامها اندیشیده میشود.
در سایت شرکت تولیدکننده و عرضه کننده این نوع گوشت آمده است که "دلیل قیمت بالای محصولات دامی که به عنوان گوشت ویل عرضه میشوند این است که این دامها در محیط فاقد هر گونه باکتری و ویروس پرورش مییابند و پس از زایمان دام، گوسالههای نوزاد از فارم جدا و به محیطهای ایزوله هدایت میشوند. از سوی دیگر گرفتن ماساژ عضلانی دامها توسط متخصصان به صورت روزانه برای لطافت بافت گوشت و ساختار اندام دام، پخش موسیقی خاص برای دامها و تغذیه آنها از شیر باعث میشود تا هزینه پرورش در این واحدها روزانه به ۵۰ تا ۱۳۰ دلار برسد".
گفته شده است که قیمت یک کیلو گوشت سردست بدون استخوان ۹۰۰ هزار تومان، وسط ماهیچه ۸۰۰ هزار تومان، ماهیچه دست ۷۸۰ هزار تومان، استیک مغز ران ۸۴۰ هزار تومان و مغز ران با چربی ۸۰۰ هزار تومان است.
بسیاری از کاربران نام گوشتهای این قصابی را "گوشت با ژن خوب" نامیدند. کاربران معتقدند که فقط افراد خاصی قادرند از این قصابی گوشت تهیه کنند و این قیمت برای عرضه گوشت اصلا مناسب نیست. بعضی از کاربران معتقدند در حالیکه عده ای از مردم حتی قادر به تهیه گوشت نیستند، باید جلوی این گونه فعالیتها که شکاف طبقاتی را زیاد میکند، گرفته شود.
سید احمد مقدسی رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران تهران ادعا میکند که تا چند سال گذشته شخصا این نوع گوشت را تولید میکرده است. با این حال از نظر او قیمت ۷۰۰ و ۹۰۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم گوشت ویل کلاهبرداری است، چراکه حداکثر قیمت هر کیلوگرم گوشت که به این شیوه تولید میشود، نهایتاً و در بهترین شرایط میتواند ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان فروخته شود.
وی معتقد است: «اینکه گفته میشود دامها به صورت روزانه ماساژ می گیرند، کاملاً سوء استفاده از نا آگاهی مردم است، چرا که هیچکس نمیتواند یک دام را ماساژ دهد و اساساً چنین ادعایی واقعیت ندارد. اما باید گفت که تقریباً همین دامدارانی که تولید شیر در واحدهای خود دارند، در فضای دامداری خود موسیقی پخش می کنند تا میزان تولید شیر دام ها افزایش یابد و این مسئله چیز عجیبی نیست که بخواهد سبب افزایش قیمت گوشت گوساله باشد.«
حسین درودیان مسئول بازرسی اتاق اصناف نیز با اشاره به اینکه شرکت تولید کننده این گوشت با استفاده از نامهای از سوی سازمان حمایت و امضای رئیس این سازمان اقدام به عرضه این گوشت کرده است، معتقد است که این گوشت به دلیل شرایط خاص و مواد غذایی ویژه با این قیمت عرضه میشود که این قابل قبول نیست.
رئیس انجمن صنفی گاوداران تهران معتقد است که بین قیمت اعلام شده با هزینه تولید این محصول ۹ برابر اختلاف وجود دارد و عرضه این نوع گوشت به قیمت ۹۰۰ هزار تومان کلاهبرداری محض است.
این شرکت هیچ مجوزی از دامپزشکی ندارد
رئیس اداره دامپزشکی تهران در گفتوگو با حکیم مهر، به مصاحبه مدیر کل دامپزشکی استان تهران اشاره میکند و میگوید: «همان طور که دکتر برایینژاد هم اعلام کردند، با بررسیهایی که انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که هیچگونه مجوزی از سوی دامپزشکی برای این شرکت صادر نشده است.«
«دکتر سید علی بابایی» ادامه میدهد: «گویا خود مسئولین این شرکت ادعا میکنند که مجوزهایی را از برخی سازمانها مثل سازمان صنعت، معدن و تجارت گرفته و با تعزیرات نیز هماهنگ بودهاند. اما درمجموع باید این مجوزها را اثبات کنند. کمااینکه از دامپزشکی هیچگونه مجوزی تا الان برای این شرکت صادر نشده است.«
قیمت ارتباطی به دامپزشکی ندارد
وی در پاسخ به این سوال که آیا صرف داشتن مجوز از سازمان صنعت، معدن و تجارت و تعزیرات برای فروش این چنینی محصولات کافی است؟ میگوید: «دامپزشکی متولی بحث قیمت فراوردههای خام دامی و تخلفات و تقلبات دامپزشکی نبوده و سازمانهای دیگری متولی این کار هستند. اما در مجموع ما بهعنوان سازمان همکار با سازمانهای متولی نظارت شناخته میشویم و متولی بحث بهداشت مواد خام دامی سازمان دامپزشکی کشور است. فارغ از بحث قیمت محصولات که ارتباطی به دامپزشکی ندارد، اما شرکتهایی که قصد عرضه مواد خام دامی را دارند، باید در مباحث بهداشتی و نظارتی از سازمان دامپزشکی مجوز بگیرند و ما را در جریان روند کار قرار دهند.«
بابایی با تاکیدبر اینکه طبق تحقیقات ما این شرکت تا این لحظه هیچ محصولی را به مردم نفروخته و فعالیتهای آن در حد بازاریابی و کسب جایگاه بوده است، میگوید: «در خصوص ادعای این شرکت مبنیبر تغذیه گوسالهها با شیر، شرکت باید مجوزهای خود را به دستگاههای ناظر ارائه دهد و جایگاههایی که در آن گوسالهها را پرورش میدهند احصا شود و به دستگاههای نظارتی معرفی شود تا امکان بررسی وجود داشته باشد. با توجه به بررسیهایی که ما کردیم چون محلهای پرورش آنها در استان تهران نیست، نمیتوانیم اطلاعات کافی در این زمینه بدهیم.«
رئیس اداره دامپزشکی تهران ضمن اظهار بیاطلاعی از نحوه برخورد با این شرکت متخلف، تصریح میکند: «پرونده این شرکت فعلا در دست بررسی است و ما هم اطلاع بیشتری نداریم. اما دستگاههای نظارتی که متولی اصلی هستند، در حال پیگیری موضوعند.«
وی در پایان ضمن اشاره به سامانه استعلام تخلفات فراوردههای خام دامی، خاطرنشان میکند: «مردم هر گونه تخلف از جمله قیمت فراوردهها را به ما اطلاع دهند تا ما سریعا بازرسهای ویژه خود را برای رسیدگی اعزام کنیم. مردم باید آگاه باشند که این نوع قیمتگذاری غیر منطقی است».
شما که می فرمایید قیمت گوشت به ما ربطی ندارد! چطوری تحقیق کرده اید که گوشتی به فروش نرفته؟
جناب دکتر بابایی عزیز! این روشش نیست، ................. باید معلوم شود در کدام کشتارگاه کشتار شده و آیا ملزومات بهداشتی آن رعایت شده یا نه ..........................