بررسی بازار کار و آینده شغلی رشته دامپزشکی
پیش از انتخاب رشته مورد علاقه برای تحصیل، آگاهی از بازار کار آن می توانددر تصمیمگیری بسیار تاثیرگذار باشد. بنابراین در خصوص بازار کار رشته دامپزشکی لازم است بدانید که فارغ التحصیلان رشته دامپزشکی میتوانند در مراکز مختلفی از جمله شرکتهای تولید دارو و فرآوردههای دامی، شرکتهای تولید مواد غذایی با فرآوردههای دامی، سازمان دامپزشکی، مؤسسه تحقیقات و تولید واکسن رازی، واحدهای دامپروری دولتی و خصوصی و آزمایشگاههای تشخیص بیماری های دامی و بیماریهای انسانی، شرکتهای تولید دارو و فرآوردههای دامی، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات و ترویج کشاورزی، اشتغال به کارهای درمانی در بخش های طیور، آبزیان، دامهای بزرگ، دریافت مجوز و تأسیس داروخانه دامپزشکی، راه اندازی مـراکـز مشـاوره و دامـداری و طیور، فعالیت در کارخانه های مواد غذایی مانند سوسیس و کالباس سازی و … مشغول به کار شوند.
همچنین فارغ التحصیلان رشته دامپزشکی می توانند برای تاسیس کلینیک دامپزشکی اقدام نمایند و به معالجه حیوانات بیمار بپردازند.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه
مهمترین وظیفه یک پزشک شناخت بیماری با توجه به علایم و نشانهها و اظهارات بیمار است. کاری که با توجه به علایم مشابه و مشترک برای بیماریهای مختلف و همچنین تنوع بیماریها بسیار دشوار میباشد. اما با این وجود کار یک پزشک در مقایسه با دامپزشک سهلتر است چرا که در شناخت و معالجه بیماری انسانی، میتواند از خود بیمار کمک بگیرد.
اما یک دامپزشک در معالجه بیماری حیوانات تنها با بررسی و پژوهش و با تکیه بر دانش خود میتواند به بیماری پی ببرد.
یک دامپزشک علاوه بر دانش بسیار و قدرت تجزیه و تحلیل باید زیرک و هوشیار نیز باشد. چون از یک سو بیمار او نمیتواند درد خود را بیان کند و دامپزشک باید خود موفق به شناخت بیماری گردد و از سوی دیگر بسیاری از دامداران سنتی ما هنوز فرهنگ استفاده از دامپزشک را پیدا نکردهاند و در نتیجه با مشاهده دام بیمار در ابتدا خود از راه های سنتی که بسیاری از اوقات اشتباه نیز هست، به معالجه دام میپردازند و بعد از این که بیماری به اوج خود رسید و یا حتی دام به بیماری تازهای دچار گردید، به دامپزشک مراجعه میکنند و تازه هنگام مراجعه به دامپزشک نیز نمیگویند که قبلا از چه داروها و یا روش های درمانی استفاده کردهاند و در نتیجه اگر یک دامپزشک زیرکی و هوشیاری لازم را نداشته باشد، در شناخت بیماری اشتباه میکند.
درس زیستشناسی یکی از درس های مهم رشته دامپزشکی است. همچنین دانشجوی این رشته هرچقدر که تلاش بکند اگر به زبان انگلیسی و یا یک زبان بینالمللی دیگر مسلط نباشد، نمیتواند در این رشته موفق گردد، چرا که امروزه اطلاعات علمی بخصوص در علومی مثل ایمونولوژی روزآمد شده است و تا دانشجویی به زبان انگلیسی مسلط نباشد، نمیتواند از اطلاعات جدید با خبر شده و یا از کتب مرجع استفاده بکند.
بدون شک دانشجوی این رشته باید از سلامت جسمانی برخوردار باشد اما قدرت بدنی در همه بخشهای دامپزشکی مطرح نیست. برای مثال در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی و یا برای معالجه دام های کوچک نیازی به قدرت بدنی بالا نیست اما در معالجه دام های بزرگ، قدرت بدنی بالا میتواند کار یک دامپزشک را راحتتر کند.
یک دانشجوی دامپزشکی بعد از فارغالتحصیلی باید گاه در دل یک روستا به مداوای حیوانات بپردازد و بدون شک چنین کاری جز به یاری عشق و علاقه امکانپذیر نمیباشد.
وضعیت استخدام دامپزشک در برخی کشورهای جهان
آمریکا: پیشبینیها نشان می دهد میزان استخدام دامپزشکان بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ ، رشد ۳۶ درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل ۱۴ درصد می باشد.
استرالیا: در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد ۲۲ درصدی داشته و رشد زیاد در آینده برای آن پیش بینی شده است.
میزان درآمد دامپزشک در ایران
اطلاعات دقیقی از میزان درآمد دامپزشک در کشور در دسترس نمی باشد. درآمد آنها با توجه به محل کارشان متفاوت است. دامپزشکانی که در استخدام دولت هستند، مطابق با قانون مدیریت خدمان کشوری حقوق دریافت می کنند. البته درآمد دامپزشک در بخش خصوصی وضعیت متفاوتی دارد. برخی در کلینیک های دامپزشکی در شهرها درآمد بسیار خوبی دارند و برخی نیز در مراکز دامپزشکی خارج از شهرها -علیرغم سختی کار زیاد- درآمدهای کمی کسب می کنند.
درآمد دامپزشک در برخی از کشورهای جهان
آمریکا: متوسط درآمد سالانه این شغل ۸۲.۰۴۰ دلار (برای همه مشاغل ۳۳.۸۴۰ دلار) در سال ۲۰۱۰ و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۸۳.۲۰۰ دلار بوده است.
استرالیا: متوسط درآمد سالانه دامپزشکان ۷۹.۰۰۰ دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان: متوسط درآمد سالانه در این شغل برای افراد تازه کار حدود ۴۶.۰۰۰ دلار، برای افراد با تجربه ۷۳.۰۰۰ دلار و برای افراد ارشد ۷۶.۰۰۰ دلار می باشد.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فارغالتحصیلان دوره دکترای عمومی دامپزشکی میتوانند بر حسب علاقه در بیش از ۱۴ گرایش تخصصی مختلف در علوم دام پزشکی (آسیبشناسی ، انگل شناسی، میکروبیولوژی، کلینیکال پاتولوژی، علوم تشریحی، بیماری های طیور، بیماری های داخلی دام بزرگ، بیماری های داخلی دام کوچک، جراحی، رادیولوژی، بیماری های ماهی و آبزیان، بهداشت مواد غذایی، مامائی و بیماری های تولید مثل و ...) و همچنین علوم پایه پزشکی و بیوتکنولوژی ادامه تحصیل بدهند.
در دوره دکترای تخصصی دامپزشکی به تناسب رشته تعداد ۶۰واحد تخصصی گذرانده میشود و دانش تخصصی دانشجو در یک زمینه خاص گستردهتر میگردد. هدف از اجرای دورههای تخصصی دامپزشکی ، تامین اعضای هیات علمی مورد نیاز برای دانشکدههای دامپزشکی و محققان موسسات پژوهشی وابسته و در نهایت تامین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز برای خدمات تخصصی دامپزشکی است.