حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: وضعیت مبهم رشته دامپزشکی در دانشگاه آزاد بافت هنوز تعیین تکلیف نشده و دانشجویان این واحد دانشگاهی، همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرند. مسئولان دانشگاه معتقدند که کار خلافی انجام نداده و بر مبنای مستندات اقدام به جذب دانشجو کردهاند. متولیان دامپزشکی اما جذب دانشجو از سوی این دانشکده را یک اقدام غیر قانونی تلقی میکنند. مدیرکل دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که متولی نهایی این دوگانگی است، حق را به متولیان دامپزشکی میدهد.
«دکتر ابوالقاسم دولتی» در گفتوگو با حکیم مهر با تاکید بر اینکه تمام رشتههای تایید شده دانشگاه، یک نامه ابلاغیه در دست دارند که نشان میدهد در فلان جلسه و فلان تاریخ، آن رشته به تصویب رسیده است، میگوید: «مسئولان دانشگاه آزاد بافت اگر این نامه را دارند، به این معنی است که رشته را به تصویب رساندهاند.»
حکیم مهر: دانشگاه آزاد واحد بافت در سال جاری اقدام به جذب دانشجو در رشته دامپزشکی کرده، در صورتی که به گفته رئیس سازمان نظام دامپزشکی و همچنین رئیس گروه تخصصی دامپزشکی وزارت علوم، این دانشگاه فاقد مجوز لازم برای جذب دانشجوی دامپزشکی بوده است. نظر شما در خصوص این اقدام دانشگاه چیست؟
بنده در حال حاضر در جریان جزئیات این مساله نیستم، اما اگر دکتر صفری و دکتر پیغمبری که هر دو از کارشناسان این حوزه هستند، این صحبتها را ابراز کردهاند، حتما برای آن دلایل قانعکنندهای دارند و این دلایل را به وزارت علوم میآورند.
حکیم مهر: به طور کلی فرایند اخذ مجوز برای جذب دانشجو در دانشگاه آزاد چگونه است؟
ابتدا باید دفتر گسترش دانشگاه آزاد در این زمینه نظر بدهد. معاونت آموزش و مدیر دفتر گسترش این دانشگاه باید یک رشته را ارزیابی داخلی کنند و اگر حائز شرایط بود، آن را به وزارت علوم ارجاع میدهند. یعنی فرایند به گونهای نیست که از ابتدا به وزارت علوم بیاید.
این دو بزرگواری که شما نام بردید، از مسئولین این حوزه هستند و قطعا طبق مسئولیت خود و بر اساس اسناد و مدارک صحبت کردهاند. غالبا سیستم نظارتی این اطلاعات را بررسی میکند و به آنها میدهد، اما اینکه چه بحثی با دانشگاه دارند و نظر من در این خصوص چیست، فعلا مدرکی ندارم که بتوانم حرفی بزنم.
حکیم مهر: قبلا مورد مشابهی در این زمینه پیش نیامده که بدانیم واکنش وزارت علوم چه خواهد بود؟ بالاخره دانشجویان زیادی در حال حاضر در این دانشکده ثبت نام کرده و الان سردر گم هستند. تکلیف آنها چیست؟
به هر حال برخی قوانین و آییننامهها وجود دارد که همه ما باید آنها را رعایت کنیم. این مورد را هم ستاد آمایش و هم دفتر گسترش میتواند بررسی کند. به هرحال کار کارشناسی صورت میگیرد و پاسخ کارشناسی هم داده میشود.
به این معنی نیست که شما شغل دیگر یا کار دیگری را راه بیندازید که با قوانین و آییننامهها نخواند و شرایط آن را نداشته باشید. باید دید مجموعههای دیگر چه میگویند. قوانین برای ایجاد یک رشته مشخص است و باید احراز شود. دانشکدهها هم باید از شورای گسترش مجوز بگیرند. اگر این کار را نکنند و بدون مجوز از شورای گسترش، رشتهای را راهاندازی کنند، مطمئنا اسمش این است که مجوز ندارد و مورد تایید نیست و بعدها مدارک اینها باید تایید شود. اگر مجوز نداشته باشند، چه کسی میخواهد مدرک اینها را تایید کند؟
حکیم مهر: راهکار حل این مشکل چیست؟
قطعا راهکار این نیست که ابتدا رشتهای را راهاندازی کنند و بعد به دنبال حل مشکل آن بیفتند. بلکه ابتدا باید مجوز آن را اخذ و بعد آن را راهاندازی کنند و به فعالیتهای مثبت و مفید آن ادامه دهند. کمااینکه رشته هم کم نداریم، بلکه چند هزار کد رشته داریم که مجوز دارند و فعالیت میکنند. دانشگاه آزاد هم که بسیار بزرگ و کدرشتههای آن بسیار زیاد است که طبیعتا همه آنها براساس قوانین و آییننامهها ایجاد شدند.
حکیم مهر: همچنان این سوال کلیدی بیجواب مانده است؛ الان رشته دامپزشکی دانشگاه آزاد بافت از شورای گسترش وزارت علوم مجوز گرفته است یا خیر؟
نمیدانم، بنده الان در دفتر حضور ندارم. این درخواست باید ابتدا به دفتر بیاید، کمااینکه ما چند هزار کد رشته داریم و این یک جریان سیال است. قطعا الان حضور ذهن ندارم که دانشگاه آزاد یک محل خاص مجوز خود را به طور کامل گرفته است یا نه، چون اینها به کمیتهها میروند که مسئول کمیته دامپزشکی دکتر پیغمبری است. در ادامه کمیته نظر میدهد و بعد از اینکه دانشگاه آزاد آن را تصویب کرد و برای ما فرستاد، به کمیته تخصصی ما در وزارت علوم میرود. کمیته تخصصی نظر میدهد و اگر نظر کمیته مثبت بود، به کمیسیون آموزش عالی ارجاع میشود. در آنجا مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته و اگر تایید شد، به شورای گسترش میرود و مجوز آن صادر میشود.
تمام رشتههای تایید شده یک نامه ابلاغیه در دست دارند که نشان میدهد در فلان جلسه و فلان تاریخ، آن رشته به تصویب رسیده است. مسئولان دانشگاه آزاد بافت اگر این نامه را دارند، به این معنی است که رشته را به تصویب رساندهاند. اگر هم ندارند که معنی آن این است که هنوز به تصویب نرسیده است.