حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «راهاندازی پانسیون ارتباطی به سازمان دامپزشکی ندارد و هر کس میتواند اقدام به این تجارت کند»؛ این را مدیر کل دفتر دارو و درمان سازمان دامپزشکی کشور به حکیم مهر میگوید.
از نظر «دکتر وهاب پیرانی» پتشاپ یک فعالیت تجاری است که یک شخص عادی هم میتواند در این حوزه فعالیت کند. فروش لباس حیوانات خانگی، غذا و اقلام بهداشتی و آرایشی مربوط به آنها نیازی به اخذ مجوز از سازمان دامپزشکی ندارد و سازمان دامپزشکی در زمینه فروش این اقلام برای کسانی که درمانگاه و بیمارستان دارند، ممانعتی قائل نمیشود.
حکیم مهر: آقای دکتر، آیا کلینیکها یا بیمارستانهای دامپزشکی مجاز به راهاندازی پانسیون هستند؟
تعریف کلینیک، درمانگاه و پلیکلینیک مشخص است. فعالیت اصلی این مراکز، درمانی است و نگهداری از حیوانات برای آموزش و غیره ارتباطی به کار آنها ندارد. وظیفه اصلی سازمان دامپزشکی تامین بهداشت دام و پیشگیری و کنترل و مبارزه با بیماریهای دامی است. اینکه یک نفر پانسیون راهاندازی کرده و بخواهد از حیوان نگهداری کند، به سازمان دامپزشکی ارتباطی ندارد.
حکیم مهر: پس پانسیونهایی که در حال حاضر فعالیت میکنند، از کجا مجوز میگیرند؟
من نمیدانم. از سازمان دامپزشکی که مجوز ندارند.
حکیم مهر: پس سازمان دامپزشکی به آنها مجوز نمیدهد؟
کار سازمان دامپزشکی کاملا تعریف شده است. سازمان دامپزشکی بهعنوان سیاستگذار و دستگاه حاکمیتی و نظام دامپزشکی بهعنوان مجری، مجوز تاسیس درمانگاه، پلیکلینیک یا بیمارستان را میدهند. هر کدام از این اماکن، تعریف خاص خود را دارند. درمانگاه و پلیکلینیک طبق تعریف، مجاز به بستری کردن دام نیستند. در مورد بیمارستان هم به هر حال افراد میتوانند در شرایط خاصی حیوان را برای یک یا چند شب بستری و نگهداری کنند؛ کمااینکه آن حیوان بیمار است یا جراحی شده است. اینکه الان افرادی پانسیون راهاندازی کردهاند، از سازمان دامپزشکی مجوز نگرفتهاند و ما هم هیچ دخالتی در این موضوع نداریم.
حکیم مهر: قانون در مورد فعالیت پتشاپها در کلینیکها و بیمارستانهای دامپزشکی چه نظری دارد؟
پتشاپ یک فعالیت تجاری است که یک شخص عادی هم میتواند در این حوزه فعالیت کند و نیازی به اخذ مجوز از سازمان دامپزشکی ندارد. سازمان دامپزشکی در زمینه فروش اقلام بهداشتی، آرایشی و غذایی حیوانات خانگی در درمانگاه و بیمارستان ممانعتی قائل نمیشود، اما اینکه انحصار مجوز در اختیار سازمان دامپزشکی باشد، خیر. این یک کار تجاری است و ارتباطی با سازمان دامپزشکی ندارد؛ مثلا مراکز فروش لوازم پزشکی از وزارت بهداشت مجوز نمیگیرند بلکه تحت پوشش اصناف فعالیت میکنند.
حکیم مهر: آیا در قانون در مورد مساحت مجاز برای بخش پتشاپ در مراکز درمانی دامپزشکی صحبتی نشده است؟
ما دستورالعمل استقرار واحدهای درمانگاهی و کلینیکها در بافت شهری را تدوین کردهایم و بهزودی ابلاغ میشود. در این دستورالعمل به این مساله ورود نکردیم، چون یک کار تجاری است. کمااینکه همه اقلامی که در آنجا به فروش میرسند، اقلام درمانی نیستند. خیلی از اقلام مربوط به حوزه زیبایی، آرایشی و بهداشتی، غذا، لباس، قلاده و این مسائل است و به ما ارتباطی ندارد. از نظر من یک شخص عادی هم میتواند یک پتشاپ تاسیس کند و وسایل مربوط به حیوانات خانگی را بفروشد.
حکیم مهر: نظارت بر روی فعالیت پتشاپها با کیست؟
سازمان دامپزشکی هیچ نظارتی بر فعالیت پتشاپها ندارد، چون رسالت این سازمان چیز دیگری و مربوط به بحث بهداشت دام و بیماریها است. سازمان اصلا وارد این فضا نمیشود. اتاق اصناف میتواند برای این فعالیتها سازوکار طراحی کند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
بسیاری ار پت شاپها عملا مرکزی برای خرید و فروش حیوانات هم هستند و اتفاقا مراکز خرید و فروش حیوانات علی رغم تجاری بودن تحت نظر سازمان دامپزشکی است و مراکز فروش محصولات دامی هم تحت نظارت سازمان دامپزشکی است