حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: نخستین دستورالعمل «نسخهنویسی و نسخهپیچی دامپزشكی» که در شهریور ماه سال جاری ابلاغ شد، حالا حاشیهساز شده و به گفته برخی منتقدان باعث ایجاد انحصار در برخی استانها شده است. این مساله منجر شد تا یکی از داروخانهداران استان کرمانشاه، داروخانه را تعطیل و آرزوی داشتن یک دکه فلافلفروشی کند!
دستورالعمل «نسخهنویسی و نسخهپیچی دامپزشكی» طبق تعریف به منظور تبیین سیاستها و ضوابط حاکمیتی در زمینه انطباق عملکرد مراکز موضوع ماده 2 قانون افزایش بهرهوری و در جهت تحقق اهداف و تکالیف قانونی سازمان و رعایت اصول علمی و فنی در نسخهنویسی و نسخهپیچی و عرضه داروهای دامپزشکی و مانعزدایی، تسهیل و تسریع در ارائه خدمات به تولیدکنندگان و بهرهبرداران در راستای تامین بهداشت دام و تضمین سلامت و امنیت فرآوردههای خوراکی با منشاء دامی تدوین و جهت اجرا ابلاغ شده است و در چشمانداز اهداف آن ۲ مورد خاص به چشم میخورد؛ مستندسازی و ترویج رویه یکنواخت و صحیح در تجویز و فروش دارو و همچنین ثبت اطلاعات و آمار دارویی در سامانه خدمات دارویی سازمان دامپزشکی.
به زبان ساده، اگر یک داروخانهدار خارج از کانال تعریف شده که همان شرکت پخش استانی است، اقدام به دریافت دارو کند، تخلف کرده و قاچاقچی محسوب میشود. همچنین اگر فرد داروخانهدار داروی مورد نیاز خود را از استان دیگری غیر از استان محل فعالیت خود دریافت کند، باز هم قاچاقچی به شمار میرود؛ این در حالی است که بعضا استانهای دیگر، شرایط وسوسهانگیزی برای فروش داروی خود پیشنهاد میکنند و تخفیفهای بالا یا بازپرداختهای راحتتری را در نظر میگیرند.
منتقدان میگویند اجرای این دستورالعمل باعث ایجاد انحصار شده است. کمااینکه در برخی استانها فقط یک شرکت پخش فعالیت میکند و دستورالعمل نسخهپیچی همه داروخانهها را مجبور کرده که از او خرید کنند: «در سیستم شبکه توزیع سازمان دامپزشکی، در خیلی از استانها به علت اینکه شرکتهای پخش دارو و واکسن تک نماینده هستند، شرایط فروش متفاوت است و همکاران مجبورند از جاهایی که شرایط بهتری دارند، خرید کنند. اما دستورالعمل این امکان را سلب کرده و همکاران را قاچاقچی جلوه میدهد.»
اجرای دستورالعمل تصمیم قاطع ماست
مدیر کل دامپزشکی استان کرمانشاه در گفتوگو با حکیم مهر میگوید: «پیش از این دستورالعمل برنامه نسخهنویسی و نسخهپیچی را به دوستان ارائه دادیم. خود من مدتی در اداره دارو و درمان کار کردم و با روحیات دوستان آنجا و نحوه ارتباط گیری با آنها آشنا هستم. به خاطر همین از معاون دارو و درمان خواستم که جلسهای را با تمام شرکتهای پخش، داروخانهها، کلینیسینها، انجمنهای صنفی و... برگزار کند و در آن جلسه توضیح دادیم که قصد ورود جدی به بحث اجرای طرح نسخهنویسی را داریم و سازوکار اجرای دستورالعملها به این شکل است. از خود آنها هم نظرخواهی کردیم که چطور میتوانند به ما کمک کنند. اینکه استانهای دیگر این طرح را انجام میدهند یا خیر، برای ما مهم نبود و ما با توجه به مرزی بودن استان، تصمیم قاطع گرفته بودیم که آن را اجرایی کنیم؛ کمااینکه سازمان این دستورالعمل را داده و جزئیات آن کاملا شفاف است، از صافیهای نظارتی رد شده و برای اجرا آمده است.»
«دکتر حسین حیدری» ادامه میدهد: «آنها برای کسب آمادگی ۲ ماه فرصت خواستند و ما هم این فرصت را به آنها دادیم. بعد از ۲ ماه دوباره جلسه گذاشتیم و منجر به این شد که بیش از ۴۰ داروخانه را به هیات بدوی دادیم. در ادامه حاشیههایی درست شد و تحصن کردند. دفتر نظارتی ورود کرد. دوباره جلسه گذاشتیم و گفتیم از این همه اقلام دارویی که در چرخش است، شما اولویتدارها را به ما بگویید که کدام را رصد کنیم؟ ما یک قدم جلو گذاشتیم شما هم یک قدم بردارید و بگویید آنهایی که حاشیهدار و اولویتدار هستند را مشخص کنید؛ یعنی تا این حد با آنها راه آمدیم. در ادامه با رئیس اتحادیه خودشان اختلاف پیدا کردند و رئیس صنفشان عوض شد. شخص با انرژیتری آمد و دستور صادر کرد که کسی آمار ماهانه به اداره کل ندهد.»
اقدام دکتر رستمی، مصداق بارز تخلف بود
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه درخصوص جزئیات بسته شدن داروخانه یکی از داروخانهداران استان، تصریح میکند: «زمانی که بنده در دفتر دارو و درمان بودم، آقای دکتر رستمی داروخانه خود را با هزار مکافات از ایلام به کرمانشاه انتقال داد. یک روز در دفتر نشسته بودم و دیدم یک لیست با خود آورد و با یک ادبیات خاص خودش اعلام کرد که من از شرکت پخش ایلام دارو آوردم، بگویید من را به عنوان خلافکار بگیرند. از ایشان خواستم که با این ادبیات صحبت نکند، چون ما به دنبال شر نیستیم. مگر سامانه دارویی وجود ندارد؟ مبداء و مقصد دارو باید با هم هماهنگ شود و سازمان باید در جریان باشد. شما در ۳ مرحله این حجم زیاد دارو آوردید و در سامانه هم ثبت نکردید، تکلیف ما چیست؟ وقتی عملاً تخلفی را که انجام دادی در دفتر من به شکل مستقیم بازگو میکنی، یعنی اداره کل عرضهی برخورد با شما را ندارد.»
وی میافزاید: «ایشان گفتند که من را به عنوان خلافکار تحویل دهید تا ببینم چه کسی میخواهد با من برخورد کند؟ در واقع قصد ایشان تحقیر ما بود که به همین دلیل من این مساله را از طریق تعزیرات پیگیری کردم. آنها ورود کردند و دیدند که داروها در سامانه نیست و هیچکدام از داروها را که بالای ۳۰۰ میلیون تومان بودند، با هماهنگی اداره کل نیاورده است. طبق حکم تعزیرات برای هر ۳ مرحلهای که اقدام به خرید دارو کرده بود، پرونده تشکیل شد و در نهایت رأی به قاچاق آنها داده شد. حالا ایشان از این طرف بام افتاده و میگوید که میخواهم فلافلفروشی بزنم و این حرفها... .»
آیا دستورالعمل نسخهنویسی انحصار است؟
مدیر کل دامپزشکی استان کرمانشاه در پاسخ به این سؤال که آیا اجرای دستورالعمل نسخهنویسی دامپزشکی باعث ایجاد انحصار میشود، پاسخ میدهد: «در این حوزه اگر کوتاهی شده است، ما ورود میکنیم. چه ایرادی دارد؟ اگر انحصار ایجاد شده، وظیفه ماست که ورود و از آن جلوگیری کنیم. ما حاکمیت هستیم و در دامن داروخانهها و شرکتها قرار نگرفتهایم. آن چیزی را که سازمان دامپزشکی به عنوان دستور به ما ابلاغ کرده، ما اجرا میکنیم. فرض کنیم که حرف ایشان درست باشد و به منظور مقابله با انحصار اقدام به این کار کرده باشند، اما نباید برای من توضیح میداد که این گرفتاری ایجاد شده است؟ از طرفی فقط همین یک داروخانه باید بگوید که انحصار ایجاد شده است؟ ما نزدیک به ۸۰ داروخانه داریم. ایشان یک مقدار خودش را تافته جدابافته میدید و گفته بود که من به اداره کل میروم و میگویم که این کارها را کردهام، ببینم چه کسی میتواند با من برخورد کند؟!»