حکیم مهر - «دکتر علیرضا قمریان» مؤلف سری کتاب های «داروهای دامپزشکی و نهاده های تغذیه ای دام، طیور و آبزیان ایران»، نماینده علمی شرکت فایزر در ایران و از فعالان حوزه داروهای دامی در کشور در نامه ای سرگشاده که نسخه ای از آن را برای ما ارسال نموده اند، خطاب به رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی نوشت:
بسمه تعالي
برادر بزرگوار جناب آقاي دكتر كهرام
رياست محترم موسسه واكسن و سرم سازي رازي
با سلام،
احتراماً بدينوسيله پيرو بيانات گرانقدر حضرتعالي در مصاحبه های مكرر طي قريب به یک سال گذشته، نظر جنابعالي را به نكات ذيل جلب مي نمايد.
1) همانطور كه حضرتعالي مكرراً بيان داشتيد بناي موجود موسسه واكسن و سرم سازي رازي در سال 1309 هجري شمسي بنا گرديد و يكي از قديمي ترين مراكز تحقيقاتي و توليدي دركشور است. لذا بايد از خود پرسيد چرا با گذشت قريب به 90 سال از تاسيس موسسه واكسن و سرم سازي رازي و با وجود اهداف اوليه تاسيس چنين مركزي همچنان نيازمند واردات انواع واكسن ها و فرآورده هاي بيولوژيك از خارج از كشور هستيم؟ مقتضي است تاريخچه ساير شركت هاي بزرگ واكسن ساز دنيا مورد مطالعه قرار گيرد و دلايل عقب ماندگي موسسه مورد كنكاش واقع شود و مسببان اين عقب ماندگي جهت قضاوت آيندگان معرفي شوند.
2) همانطور كه استحضار داريد هم اكنون حدود 40 نوع انواع واكسن طيور در صنعت مرغداري كشور مورد استفاده قرار مي گيرد كه تنها 10 نوع آنها توسط موسسه واكسن و سرم سازي رازي توليد مي شود. پس چگونه مي توان ادعا نمود كه موسسه واكسن و سرم سازي رازي قادر به تامين كليه واكسن هاي مورد استفاده در صنعت طيور مي باشد؟!
3) حضرتعالي ادعا مي نماييد كه كيفيت واكسن هاي توليدي موسسه از بسياري از واكسن هاي وارداتي بالاتر است. لذا پيشنهاد مي شود با انجام برنامه PMS، ميزان رضايت مندي مرغداران محترم كه به حق ولي نعمتان ما و شما مي باشند را در مورد كيفيت واكسن هاي توليدي موسسه جويا گرديد. مسلما تاييد مي فرماييد كه انجام تنها يك يا چند طرح تحقيقاتي توسط اساتيد محترم دانشكده دامپزشكي آن هم در شرايط كنترل شده نمي تواند دليل مستحكمي در اثبات ادعاي حضرتعالي باشد.
4) حضرتعالي اشاره فرموديد كه هم اكنون از 60 شركت خارجي واكسن به كشور وارد مي گردد كه به همراه واكسن هاي وارداتي غير از سويه هاي واكسينال ساير ويروس هاي غير بومي و بيماريزا نيز وارد كشور مي شوند. از اينرو جهت جلوگيري از تشويش و به منظور تنوير افكار عمومي خواهشمند است ليست 60 شركت صادر كننده واكسن به كشور و نيز نام ويروس هاي بيمايزاي غير بومي كه از طريق اين واكسن ها وارد كشور شده است را ارائه فرماييد.
5) حضرتعالي ادعا مي نماييد كه شركت هاي خارجي با دامپينگ و پايين آوردن غير معقول قيمتهاي خود در ايران مانع فروش واكسن هاي موسسه شده و رقابت ناسالمي را به راه انداخته اند. بدون ورود به اين بحث، تنها از جنابعالي درخواست مي شود قيمت واكسن هاي وارداتي به ايران را حداقل در كشورهاي منطقه بررسي نماييد تا صحت و سقم ادعاي شما بر خودتان مشخص گردد.
دامپينگ در واژگان تجارت بين الملل داراي تعريف خاصي است كه به هيچ وجه با استدلال حضرتعالي همخواني ندارد.
آيا فكر نمي كنيد قديمي و از دور خارج بودن تجهيزات موسسه و مديريت ناكارآمد طي ساليان گذشته و متعاقباً هزينه هاي سربار ناشي از آن، قدرت رقابت را از موسسه رازي گرفته است؟ راستي آيا با GMP نداشته موسسه امكان صادرات واكسن حتي به عقب مانده ترين كشورهاي دنيا وجود دارد؟
6) در ماههاي گذشته شاهد از دست رفتن سرمايه دامي كشور به دليل كمبود واكسن تب برفكي بوديم. واقعاً چه كسي بايد پاسخگوي اين بي برنامه گي ها باشد و تا كي دامداران بايد هزينه كم كاری هاي مسئولان را بر دوش بكشند؟
آيا از افزايش روز افزون ابتلاي دام ها به بيماري بروسلوز اطلاع داريد كه سلامت جامعه را نشانه گرفته است؟
آيا هيچ تضميني جهت تامين به موقع واكسن هاي طيور مورد نياز مرغداران محترم بر فرض جلوگيري از واردات آنها وجود دارد؟؟
به اميد روزي كه با برنامه ريزي صحيح و ارتقاي كيفيت و تنوع واكسن هاي توليدي موسسه شاهد قطع واردات كليه واكسن ها باشيم كه اين خود تفسير درست از اقتصاد مقاومتي مي باشد.
در پايان خواهشمندم بجاي فرافكني و فرار به جلو و انداختن گناه خود به گردن ديگران، صادقانه به كم كاريها و ضعفهاي علمي خود اعتراف نماييم و اثبات خود را در نفي ديگران جستجو نكنيم.
گوشم شنيد قصه ايمان و مست شد كو قسم چشم، صورت ايمانم آرزوست
و من الله توفيق
دكتر عليرضا قمريان
تهران- هفتم مهرماه 1395