حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رئیس انجمن ایمونولوژی و آلرژی، رئیس جامعه علمی آزمایشگاهیان ایران و عضو هیأت مدیره سازمان نظام پزشکی در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی حکیم مهر، به بیان دو چالش اساسی دامپزشکی در ایران پرداخت و گفت: «چالش اول از هم گسستگی سازمانها و مراجعی است که خدمات دامپزشکی ارائه میدهند و چالش دوم بیصدایی دامپزشکی است.»
«دکتر محمد وجگانی» ضمن انتقاد از اینکه دامپزشک خود را معرفی نکرده و تریبون شایستهای برای معرفی جایگاه واقعی خدماتی که در حال حاضر در کشور ارايه میدهد در اختیار ندارد، تصریح کرد: «در حالی که دامپزشکی از بسیاری از رشتههای دانشگاهی ضروریتر و مهمتر بوده و خدمات آن به شکلی است که ما نمیتوانیم حتی یک نیمروز از آن غافل باشیم. کمااینکه از بحث غذا و بیماریها تا بحث سلامت انسان، بهداشت و ... جزء موضوعاتی هستند که اگر خدمات دامپزشکی و حضور تخصصی دامپزشکی در آنها نباشد، کار میلنگد.»
وی با تاکید بر اینکه متاسفانه هیچکس متوجه نیست که عرصه دامپزشکی یک عرصه فراگیر است، خاطرنشان کرد: «یک نمونه خیلی جزئی آن در قضیه بیماری گلههای طیور بود که سال گذشته اتفاق افتاد و دیدیم که اقتصاد مملکت را تحت تاثیر قرار داد. این اتفاق ممکن است در یک اپیدمی بیماری تب برفکی رخ دهد. خسارتهای اقتصادی برخی از این بیماریها برای مملکت فوقالعاده و آسیبهای بهداشتی آنها برای انسان بسیار سنگین است. کسی متوجه این مساله نیست و ما هم صدایی نداریم.»
وجگانی به اهمیت تشکیل شورای عالی دامپزشکی کشور اشاره و تصریح کرد: «تشکیل این شورا که باید با مشارکت مراجع و مراکز مهم دامپزشکی صورت گیرد، یک گام بسیار راهبردی و استراتژیک در حل مسائل دامپزشکی خواهد بود. خوشبختانه در حال حاضر شرایط در راستای تشکیل شورای هماهنگی دامپزشکی پیش میرود و این کار بسیار مهمی است. چراکه شورای هماهنگی میتواند مقدمهای برای شورای عالی باشد. لذا از نظام دامپزشکی درخواست میکنم که این شورای هماهنگی را که مسئولیت پیشبرد کارهای آن را دکتر مطلبی به عهده گرفتهاند، جدی بگیرند تا به شورای هماهنگی که یک نیاز اولیه است برسیم.»
وی با یادآوری اینکه جدا شدن آموزش پزشکی خسارتهای سنگینی را به آموزش عالی کشور وارد آورد، اضافه کرد: «انفصال دامپزشکی و آموزش دامپزشکی نیز شرایط ناموزونی را فراهم میکند، لذا از نظر بنده در یک تعامل علمی، باید جایگاه آموزشی و علمی دامپزشکی و پزشکی، ارتباطات، تعاملات و نیازهای آنها و کمکهایی که میتوانند به هم داشته باشند، به خوبی تبیین شود.»
وجگانی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه دامپزشکی نیازمند یک نگاه فرابخشی بیش از گذشته است، گفت: «همردیفان ما با حرکتها و حمایتهای کشوری به توفیقات بیشتری دست پیدا کردند. امروزه در پزشکی، عرصههای مختلف تولید دانش بنیادی جایگاه ویژهای دارد و روی آن کار میشود. در جلسهای که چند روز پیش در یک مجمع پزشکی دعوت شدم، دیدم که بحث تولید دانشبنیان در کوریکلومهای PhD پزشکی آورده شده، در حالی که دامپزشکی قادر است نقش زیادی در تولید دانش بنیادی در عرصه پزشکی ایفا کند.»
رئیس انجمن ایمونولوژی و آلرژی ایران با بیان اینکه باید عرصههای مختلف، روزآمد و آیندهنگر را بیش از گذشته در مجموعه برنامهریزیهای دامپزشکی نگاه کرد، گفت: «دیگر نگاه صرف به درمان و حتی پیشگیری جوابگو نیست. در صورتی که تولیدات و موضوعات حوزه دانش بنیان بحث بسیار مهمی است. ما امروز رشتههایی مثل مهندسی بافت، طب ترمیمی یا طب بازساختی داریم که تبدیل به یک جولانگاه برای حرکتهای علمی شده است.»
وی با تاکید بر اینکه باید عرصههای مختلف تعامل و همکاری با پزشکی را بیشتر مد نظر قرار دهیم، خاطرنشان کرد: «هیچ کس پزشکی و دامپزشکی را به هم نزدیک نمیکند، مگر اینکه خودمان این نیاز را ایجاد و بستر را فراهم کنیم.»
یکی از بسترهایی که میتوند حرکتهای فرابخشی را در دامپزشکی سامان دهد و به هدف برساند، بحث تشکیل انجمن علمی مشترک بین پزشکی و دامپزشکی است. ما باید یک حرکت مردم نهاد را تحت این عنوان راهاندازی کنیم. کمااینکه پزشکانی را میشناسم که آماده هستند تا یک انجمن علمی در ابعاد مختلف ایجاد کنند تا سازوکارهای همکاریهای مشترک بین این دو بخش مهم سلامت فراهم شود.»