حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: کمبود واکسن آنتروتوکسمی یکی از گلایههای این روزهای تعدادی از مخاطبین پایگاه خبری تحلیلی حکیم مهر است. معضلی که البته سازمان دامپزشکی کشور، درجه وقوع آن را حاد نمیداند و معتقد است که کمبود به شکل موردی ایجاد میشود.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی کشور در گفتوگو با حکیم مهر، از روند تولید این واکسن مطابق برنامهریزیها خبر میدهد. «دکتر سیدبهمن نقیبی» این اطمینان را میدهد که هر مشکلی در زمینه تامین واکسن در هر نقطهای از ایران به وجود بیاید، سازمان آمادگی کامل برای پیگیری و رفع مشکل دارد.
حکیم مهر: آقای دکتر، اخیرا تعدادی از مخاطبین حکیم مهر در تماس با ما از کمبود واکسن آنتروتوکسمی در بازار برخی استانها گلایه نمودهاند. علت این کمبود چیست؟
درست است که کمبود واکسن آنتروتوکسمی بعضا و به شکل موردی گزارش میشود اما موسسه رازی به شکل جدی در حال تولید این واکسن است و شرکت تعاونی توزیعی البرز رازی نیز بر مبنای پیشبینی های استانها و برآورد جمعیت دامی موجود، توزیع را به صورت هفتگی انجام میدهد. واقعیت این است که تا این لحظه، به جز یکی از استانهایی که دیروز مباحثی در خصوص واکسن در آن ایجاد شد، در سایر استانها مشکل خاصی نداشتیم. موسسه هم در حال حاضر برمبنای آنچه تعهد داده، تولید خود را انجام میدهد. اگر حکیم مهر استانهای درگیر با کمبود واکسن را به ما معرفی کند، قطعا در اسرع وقت به آن رسیدگی میکنیم. آن یک مورد هم که در یکی از استانها ایجاد شده بود، با پیگیری معاون سلامت شهرستان حل شد.
حکیم مهر: این یک مورد که به آن اشاره کردید، در کدام استان بوده است؟
در استان اصفهان. در واقع معاون سلامت استان اصفهان مساله کمبود واکسن را از طریق سازمان پیگیری کرد. بنده هم روز گذشته به شکل ویژه با مسئول فنی و مدیرعامل شرکت تعاونی توزیع رازی مساله را مطرح کردم و آنها نیز قرار شد که کمبود مقطعی ایجاد شده را در اسرع وقت تامین کنند.
حکیم مهر: نتیجه پیگیری شما چه بود؟ علت کمبود واکسن ناشی از مشکلات در تولید بود یا توزیع؟
استنباط کلی من از علت کمبود واکسن این بود که آن فرد دامدار که برای دریافت واکسن مراجعه کرده و حتی با دفتر بنده نیز تماس گرفت، به درستی توجیه نشده بود که نمیتواند واکسن را به شکل مستقیم تحویل بگیرد. باید به این نکته توجه کرد که حتی در مورد واکسنهای بهادار نیز تحویل مستقیم واکسن به دامدار امکانپذیر نیست و باید از طریق مراکز خردهفروشی انجام شود، کمااینکه آنها هم واکسن خود را از طریق شرکتهای پخش استانی دریافت و توزیع میکنند. دامدار محترم تصور کرده بود که چون واکسن را در اختیار ایشان قرار ندادند، دچار کمبود شده است. البته ما نیز هماهنگیهای لازم را با یکی از مراکز مایهکوبی انجام دادیم تا کار ایشان انجام شود.
با این حال من منکر این نمیشوم که کمبود واکسن ممکن است به شکل سینوسی در ایامی از سال اتفاق بیفتد. سازمان دامپزشکی، موسسه رازی و شرکتی که واکسن را به شکل کشوری توزیع میکند در تلاش برای تامین آن هستند. در این میان اگر ادارات کل دامپزشکی استانها اطلاعات را به دفتر منتقل کنند، ما پیگیر مساله میشویم و امیدواریم که در این زمینه بحثهای جدی نداشته باشیم.
حکیم مهر: از نظر شما آیا موسسه رازی ظرفیت تامین تمام واکسن مورد نیاز کشور را دارد؟
باید این سوال را از خود مسئولان موسسه رازی پرسید. سازمان یک قرارداد را به شکل سالیانه و معمولا براساس برآورد تامین یک حجم مشخص، با موسسه منعقد میکند. موسسه هم بر مبنای آن یک برنامه زمانبندی میدهد. به هر حال اینکه گاهی در فرایند تولید مشکلاتی پیش بیاید که کمتر یا بیشتر از حجم مورد نظر تولید شود، اگر خود مسئولین موسسه پاسخ بدهند، بهتر است.
حکیم مهر: برنامه تا این جا بر اساس زمانبندی پیش رفته است؟
بله. مطابق جدول زمانبندی پیشبینی شده، من فکر نمیکنم که مشکل حادی وجود داشته باشد.
حکیم مهر: پیشبینی سازمان از حجم نیاز کشور به واکسن آنتروتوکسمی چقدر است؟
معمولا در خصوص واکسن آنتروتوکسمی، حدود ۷۵ میلیون دوز برای یک سال به موسسه اعلام نیاز میشود که در فواصل زمانی مختلف، مخصوصا ماههایی مثل مهر و اسفند که پیک مصرف آن است، تحویل داده میشود. برنامه تحویل تا این لحظه بر اساس برنامه انجام شده است و مشکل خاصی در این زمینه نیست.
حکیم مهر: تا امروز چند دوز واکسن تحویل گرفتید؟
تعداد واکسن آنتروتوکسمی که موسسه از ابتدای سال تا روز بیستم آبان تحویل داده، حدود ۴۳ میلیون دوز بوده است.
حکیم مهر: آیا تحریمهای اخیر آسیبی به روند تولید این واکسن نزده است؟
پاسخ به این سوال هم بیشتر بر عهده خود موسسه رازی است. آنها باید بگویند که چه مقدار واکسن ذخیره دارند و این ذخیره را برای چه مدتی انجام دادهاند و اینکه آیا برای تولید واکسن نیاز است که ماده اولیه از خارج از کشور وارد شود یا خیر؟
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.