حکیم مهر: پس از انتشار اخبار مربوط به مرگ توله یوزپلنگ تصادفی سمنان که هفته پیش به تهران منتقل شده و تحت عمل جراحی ستون مهرهها قرار گرفته بود، «دکتر محمد ملازم» متخصص رادیولوژی و استادیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران طی تماس با دفتر پایگاه خبری تحلیلی حکیم مهر، انتقاداتی را درخصوص نحوه انعکاس اخبار مربوط به خود مطرح نمود.
دکتر ملازم اظهار داشت: طی چند روز گذشته دو خبر که مربوط به بنده بوده است، در خروجی پایگاه خبری تحلیلی حکیم مهر قرار گرفت؛ تیتر خبر اشاره به این مسأله داشت که دکتر ملازم جراحی دکتر فتاحیان را کور و نمایشی خواند و در متن خبر به خبرگزاری فارس بهعنوان منبع این خبر استناد شده بود. در صورتی که منبع این تیتر، خبرگزاری فارس نبوده و سایت خبری وت پارس بوده است.
وی افزود: آنها ۴ سوال از بنده پرسیده بودند و من هم در یک متن، جواب این سؤالات را برای آنها نوشتم. در آن متن تاکید کردم که رشته من رادیولوژی است و تنها نقد من به این موضوع این است که چرا قبل از اینکه تصمیم به جراحی گرفته شود، از تصویربرداری تشخیصی استفاده نشده است.
این متخصص رادیولوژی تصریح کرد: من یک روز کاری خود را در خارج از ایران صرف هماهنگی برای رزرو نوبت برای تصویربرداری رایگان کردم و اصلاً هم نمیدانستم که چه کسی قرار است این کیس را جراحی و نگهداری کند. من فقط به صرف اینکه دکتر دامپزشک آن از من خواسته بود و من فکر کردم که این موجود مهم است، این کار را کردم که MRI صورت بگیرد.
وی در ادامه گفت: این کار را برای پلنگ رودسر هم انجام دادم اما هر دو را یکی دو ساعت قبل از تصویربرداری، جراحی کردند. انتقاد من فقط این بود که چرا MRI نمیکنید و عجولانه تصمیم میگیرید؟ این کلیت قضیه اعتراض من بود و هیچ بحثی در خصوص کور بودن این جراحی نکردم. حتی اگر متن را نگاه کنید از من پرسیدهاند که آیا به نظر شما این یک عمل جراحی کور است و من گفتم که بنده جراح نیستم و میگویم که عمل جراحی برای نخاع اگر MRI و CT Scan و تصویربرداری تشخیصی انجام نشود، علمی نیست. این کلیت نقد من بود که آن را در صفحه شخصی اینستاگرام هم بدون اینکه از شخصی اسم ببرم، عنوان کردم.
دکتر ملازم اظهار داشت: بار قبل هم رسانهها پای من را وسط کشیدند. نقد من این بود که این دومین بار است که میبینیم اجازه نمیدهند یک حیوان MRI مجانی شود که فقط ۴ ساعت زمان نیاز دارد. تصور من بر این بود که اگر MRI میشد و میدیدند که نخاع قطع است، نیازی به جراحی نبود که حیوان زجر بیشتری بکشد. ممکن بود بتوان پیشآگهی داد و حیوان را آرامتر نگه داشت تا اینکه یک جراحی دیگر را به او اضافه کرد، چون بالاخره حیوان باید روی ویلچر میرفت.
استادیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران افزود: اگر ایران یک کمیسیون دامپزشکی داشت که در آن به جای ۴ نفر مدیر، ۴ نفر دامپزشک را به دور هم جمع میکردند تا در رابطه با این موضوع تصمیم بگیرند، این اتفاقات نمیافتاد؛ پس چنین نقل قولی از من کاملاً اشتباه بوده است.
وی در ادامه گفت: نکته بعدی گزارش دیگری در خصوص کالبدگشایی توسط دانشگاه تهران بود که پایگاه خبری حکیم مهر آن را از خبرگزاری دیدهبان محیط زیست نقل قول کرد. من آن خبر را نگاه کردم؛ اولاً تیتر آن خبر با تیتر حکیم مهر تفاوت زیادی داشت. در تیتر آن خبر آمده که گزارش ویرتوپسی، معاینه تصویربرداری تشخیصی پس از مرگ است، اما گزارش پاتولوژی و کالبدگشایی نیست.
دکتر ملازم افزود: من کاری به نقل قول آن وبسایت ندارم و اصلاً آن را نخواندم. چون مخاطب آن رسانه، عموم مردم هستند اما حکیم مهر رسانه خاص است که دامپزشکان آن را میخوانند. در حکیم مهر دامپزشکی که فرق بین ویرتوپسی و اتوپسی و کالبدگشایی را نمیداند، تیتر میزند و این خطا است. من اصلاً قصد ندارم که در تقابل با یک رسانه خوب مثل حکیم مهر قرار گیرم، چون این رسانه را دوست دارم و مطمئن هستم در دل جریاناتی که به راه میاندازد، آنها ختم به خیر میشود و مثلاً بار بعد یک جراح قبل از اینکه MRI کند به سادگی شروع به باز کردن کمر حیوان نمیکند، اما این رسانه باید برای تیتر زدن خبر از دامپزشک استفاده کند.
این متخصص رادیولوژی تصریح کرد: در تیتر آمده که به گزارش دانشگاه تهران، کالبد گشایی کیس، در صورتی که گزارش من اصلاً کالبد گشایی نیست و رادیولوژی معمولی است که در آن هیچ دلیل مرگی ذکر نشده است. اصلا رادیولوژی دلیل مرگ را نمیگوید و من این را تاکید میکنم که حکیم مهر طبق اصول حرفهای این را منتشر کند. به هر حال من ۴ کلاس سواد دارم که که بدانم رادیولوژیست گزارش پاتولوژی نمینویسد.
وی در ادامه گفت: در گزارش، حتی یک جا من نگفتم که مرگ حیوان به آن دلیل است. کسی هم که به فارسی برگردان کرده، آن را درست ترجمه نکرده است؛ مثلاً عنوان شده جسم خارجی در مری دارد. جسم خارجی در مری یعنی حیوان زنده است و جسم خارجی باعث خفگی حیوان شده باشد، در صورتی که این کیس به این شکل نبوده است. من نوشتم که این جسم خارجی پس از مرگ اتفاق افتاده است، یعنی وقتی عضلات مری حیوان فلج میشود، غذا از معده به سمت مری میآید؛ هر چند تصور من این است که حیوان این فلجی را از قبل داشته است. در تصویر رادیولوژي قبلی هم دیدم که معده حرکت ندارد. اینها گزارشهای رادیولوژی هستند نه کالبدگشایی.
دکتر ملازم افزود: آن فرد الان باید پاسخگو باشد، چرا یک مشورت کوچک با سایر همکاران نمیکند؟ به حرف کسانی که داوطلبانه میگویند ما هم میتوانیم مشورت دهیم، گوش نمیدهد؟ از وسایلی که در اختیارش قرار میدهند، استفاده نمیکند؟ در نهایت یک عملی را انجام میدهد و در این کشور به واسطه یک انتقاد کوچک در یک صفحه شخصی این اندازه برآشفته میشود.
وی تصریح کرد: آن شخص الان مدعی شده که چرا پاتولوژی نوشته است. الان هم چطور گزارش پاتولوژی آن را که همان دانشگاه تهران زحمت کشیده و البته کاملاً خصوصی است، سر از رسانهها در میآورد؟ با این حال این گزارش یک قسمت از گزارش نهایی است که دلیل مرگ حیوان را مشخص میکند. گزارشهای رادیولوژی، اتوپسی و کالبد گشایی و .. را کنار هم میگذارند و در نهایت میفهمند که دلیل مرگ چه بوده است. این عمل بسیار ساده است و در پزشکی قانونی هر روز انجام میشود.
دکتر ملازم در پایان گفت: در نهایت بنده علاقه، دغدغه و هدف این را ندارم که بخواهم با چند نفر از همکاران خودم در بیفتم و در رسانه بحث علمی کنم. از من خواستند برای آنها وقت MRI بگیرم و من از خارج از کشور هماهنگ کردم. بعد دیدم جراحی کردند و انتقاد کردم که چرا صبر نکردند که شاید درد کمتری به حیوان بیاید یا پروتکل جراحی بهتری برای آن بچینیم. این انتقاد کوچک من به آقایان هم برخورد و باعث شد حکیم مهر تیترهایی بزند که من اصلاً موافق آن نیستم؛ در حالی که من اصلا در حدی نیستم که گزارش پاتولوژی بنویسم و دوست ندارم که کار غیر تخصصی انجام دهم.
توضیح حکیم مهر:
ضمن تشکر از جناب آقای دکتر ملازم به خاطر توضیحات مبسوطشان، لازم است چند نکته را متذکر شویم. این پایگاه خبری تحلیلی، اخبار، گزارش ها و تحلیل های خود را از دو شیوه مختلف تامین و منتشر می کند:
1. تولید محتوا
2. بازنشر خبر از خبرگزاری ها و پایگاه های خبری
در مورد اخباری که از خبرگزاری ها و پایگاه های خبری مختلف بازنشر می شوند، تغییر در محتوای خبر مغایر با اصول روزنامه نگاری حرفه ای بوده و رسانه ها در هنگام بازنشر خبر، اجازه آن را نخواهند داشت. متن کامل اخبار بازنشر شده در حکیم مهر نیز عیناً در لینک های زیر قابل مشاهده می باشد:
https://www.farsnews.com/news/13970521000693
https://www.farsnews.com/news/13970527000166
http://www.iew.ir/1397/05/26/59698
عمده همکاران و دانشجوهای شما به صداقت و مهارت علمی شما ایمان دارند.
انشا الله در موارد مشابه دیگر عجولانه و بدون مشورت موارد مهم اینچنینی را همکاران مورد درمان قرار نمی دهند که نتیجه بهتری حاصل شود.