حکیم مهر: در پی انتشار خبر «پیشنهاد رئیس دامپزشک سازمان شیلات ایران برای حذف دامپزشکان شاغل در واحدهای آبزیپروری و کاهش حقوق آنها!» در حکیم مهر (اینجا)، مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل سازمان شیلات ایران، با ارسال جوابیهای به دفتر حکیم مهر، به ارائه توضیحاتی در اینخصوص پرداخت (اینجا).
حکیم مهر ضمن تشکر از مدیرکل محترم حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل سازمان شیلات ایران به جهت واکنش سریع در راستای پاسخگویی به انتقاد مطرح شده، ذکر چند نکته را ضروری میداند:
1. در ابتدا جا دارد از پیشنهاد سازمان شیلات ایران به حکیم مهر برای بررسی کارشناسی نظرات ارائه شده تشکر نماییم. حکیم مهر به عنوان بزرگترین رسانه تخصصی دامپزشکی کشور این آمادگی را دارد تا نظرات کارشناسی متخصصین و کارشناسان حوزه دامپزشکی آبزیان را گردآوری و جمعبندی نموده و در اختیار مسئولین محترم آن سازمان قرار دهد.
2. در هیچ یک از آییننامههای مصوب هیات وزیران و قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی، عنوانی به نام «مسئول فنی تولید» بیان نشده و این عنوان، جایگاهی فاقد هویت قانونی است. از مسئولین محترم سازمان شیلات ایران انتظار میرود، دقت بیشتری در بهکارگیری واژههای تخصصی داشته باشند.
تعریف «مسئول فنی بهداشتی» در آييننامه اجرايی نظارت بهداشتی دامپزشكی در تصویبنامه کمیسیون اصل 138 قانون اساسی شماره 1644733/ت35384ک مورخ 1387/9/13 هیات محترم وزیران بدین شرح ذکر گردیده است: «مسئول فنی بهداشتی: شخصی كه پس از تأیید صلاحیت توسط سازمان نظام دامپزشكی و با اخذ پروانه مربوط از سازمان و ادارات تابعه، وظیفه كنترل بهداشتی را در واحدهای موضوع این آییننامه، مطابق شرح وظایف ابلاغی از سوی سازمان دامپزشکی کشور برعهده دارد .»
همانگونه که ذکر شد، «مسئول فنی تولید» از نظر قانونی هیچ جایگاه قانونی نداشته و تنها بر اساس یک دستورالعمل داخلی توسط رئیس محترم سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ابلاغ شده است که خلاف قانون میباشد؛ حتی اگر وزیر محترم جهاد کشاورزی هم آن را ابلاغ میکرد، فاقد جایگاه قانونی بود؛ بر اساس قانون تنها «مسئول فنی بهداشتی» که بر اساس مصوبه هیات وزیران و قانون سازمان دامپزشکی کشور تعریف شده است، واجد جایگاه قانونی است.
3. مطابق ماده 2 قانون افزایش بهرهوری، تنها متولی بهداشت و درمان در واحدهای پرورش دام، طیور و آبزیان، دامپزشکان واجد کارت نظام دامپزشکی معتبر میباشند و تنها ایشان صلاحیت انجام اقدامات درمانی در این واحدها را دارند.
4. مطابق مصوبه شورای مرکزی سازمان نظام دامپزشکی که همتراز با شورای عالی سازمان نظام پزشکی است، تنها افرادی میتوانند عضو سازمان نظام دامپزشکی گردند که دارای مدرک دکتری عمومی دامپزشکی (DVM ) باشند، لذا دانشآموختگان محترم مقطع PhD با پایه غیر دامپزشکی صلاحیت عضویت در این سازمان را نداشته و به تبع آن صلاحیت نظارت بر بهداشت و درمان در واحدهای پرورش دام، طیور و آبزیان را ندارند. از نظر علمی نیز فارغالتحصیلانی که در طی دوره تحصیلی خود، دروس پاتوبیولوژی را نگذرانده باشند، نمیتوانند اشتغال به درمان داشته باشند. البته از جناب آقای دکتر خونمیرزایی که فعالیت خود را از کارشناسی شبکه شهرستان شروع نمودهاند، انتظار میرفت به این قوانین اشراف کافی داشته باشند.
5. درخصوص تکذیب نقل قول مربوط به کاهش حقوق مسئولین فنی بهداشتی دامپزشک نیر واقعاً جای تعجب است که چگونه این موضوع انکار میشود. دکتر خونمیرزایی در نامه خود ضمن اشاره به حقوق 75 میلیون ریالی دامپزشکان، درخواست نموده است که الزام به پرداخت حقوق دامپزشکان بر اساس تعرفهها برداشته شود و منوط به توافق بین مدیران واحد و دامپزشکان گردد. حتماً مدیرکل محترم حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل سازمان شیلات ایران تایید میفرمایند که هدف از این پیشنهاد، کاهش حقوق پرداختی به مسئول فنی بهداشتی نگونبخت بوده است!
6. دکتر خونمیرزایی به جای اینکه با اشاره به تعداد واحدهای دروس آبزیان، بهطور ضمنی کلیه دامپزشکان را در حوزه آبزیان بیسواد خطاب نمایند، بهتر است به بهرهبرداران توصیه نمایند که چنانچه مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی قصوری در درمان یا نظارت بهداشتی داشته باشند، به هیئتهای بدوی انتظامی و هیئتهای عالی انتظامی سازمان نظام دامپزشکی مراجعه نموده و شکایت خود را پیگیری نمایند. بیشک همگان میدانند اغلب فارغالتحصیلان دکترای تخصصی بهداشت آبزیان و شیلات، خود زیر نظر اساتیدی چون دکتر بابامخیر، دکتر قباد آذری تاکامی، دکتر مهدی سلطانی، دکتر علیرضا میرواقفی و... که دامپزشک بوده و واجد سابقه علمی، فنی و تدریس هستند، تلمذ نمودهاند. جا دارد که همکاران فارغالتحصیل رشته شیلات، حق استادی این اساتید را ادا نموده و جایگاه شاگردی خود را نزد این اساتید دامپزشک حفظ مینمودند.
متاسفانه اوضاع مسئولین فنی دامپزشکی روز به روز وخیم تر میشود و این موضوع را باید از سرچشمه ان که همان سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی است پیگیری کرد. شوربختانه مدیران فعلی هیچ واکنشی در این خصوص انجام نمیدهند و گویا در این مورد ترس از دست دادن میز و صندلی خود را دارند.
اگر امکان دارد مصاحبه ای با مدیران دامپزشکی در خصوص تمامی مسئولین فنی بهداشتی کل کشور و مشکلات این قشر بعمل اورید.