حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رئیس انجمن علمی بهداشت آبزیان ایران و استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی حکیم مهر، نسبت به نامه اخیر رئیس سازمان شیلات ایران به سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی واکنش نشان داد.
«دکتر مهدی سلطانی» معتقد است که عدم قرار گرفتن دامپزشکی در جایگاه اصلی خود یعنی وزارت بهداشت، موجب خلط چنین بگو مگوها و نامهنگاریهایی میشود. از نظر این استاد و پژوهشگر ممتاز دانشگاه تهران، تولیدکننده یا خود، کارشناس فنی تولید است یا از کارشناسان تکثیر و پرورش استفاده میکند، لذا بهکارگیری دامپزشکان در مراکز تکثیر و پرورش آبزیان برای حفظ سلامت آبزیان و نیز سلامت محصول تولیدی کاری لازم است.
حکیم مهر: آقای دکتر، اخیراً رئیس سازمان شیلات ایران در نامهای به سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی، ضمن پیشنهاد حذف الزام واحدهای آبزیپروری در بهکارگیری مسئول فنی بهداشتی دامپزشک، خواستار عدم الزام واحدها به پرداخت حقوق دامپزشکان بر اساس تعرفههای ابلاغی شد. نظر شما در این خصوص چیست؟
قبل از هر بیانی لازم می دانم مراتب تشکر خود را بابت حساسیت شما خبرنگاران در ارتباط با موضوعات جامعه و بهویژه مباحث حرفهای ابراز نمایم.
قبل از اشاره به موضوع سؤال شما یعنی محتوای نامه دوست همکار و برادر عزیز آقای دکتر خونمیرزایی ریاست محترم سازمان شیلات، مایل هستم از فرصت پیش آمده استفاده و برای صدمین بار هم که شده عرض کنم که عدم قرار گرفتن دامپزشکی در جایگاه اصلی خود یعنی وزارت بهداشت، موجب خلط چنین بگو مگوها و نامهنگاریهایی میشود. دامپزشکی بخشی لاینفک از گروه پزشکی است و اصلاً نیاز به تعصب هم ندارد. هم آموزش و پژوهش دامپزشکی و هم بخش اجرا یعنی سازمان دامپزشکی باید به وزارت بهداشت ملحق شود و هر چه زودتر این اتفاق بیفتد، به نفع ارتقای سلامت جامعه از طریق بهبود سلامت دام، طیور، آبزیان و فرآوردههای آنهاست.
اما در خصوص برخی نکات مطرح در نامه ریاست محترم سازمان شیلات، اولاً باید عرض کنم که شخص ایشان دامپزشکی دلسوز و خیرخواه هستند اما لازم است که هر جا نقدی هست، منصفانه و مودبانه بهعمل آید تا امور در مسیر درست پیش برود. ما در دانشگاه دو رشته تخصصی «دکتری بهداشت آبزیان» و «دکتری تخصصی بهداشت و بیماریهای آبزیان» داریم. ورودی بهداشت آبزیان شامل دامپزشکان عمومی و ارشد برخی رشتههای مرتبط مانند شیلات و ورودی تخصصی بهداشت و بیماریهای آبزیان فقط خاص دامپزشکان عمومی است.
هدف از ایجاد رشته بهداشت، تربیت محقق برای تحقیق در مرزهای دانش بهداشت و بیماریهای آبزیان است، در حالی که هدف از رشته دوم، عمدتاً تربیت کلینیسین است. همانطوری که همکاران هم اشاره کردند، قانون هم نحوه بهکارگیری و حدود اختیارات آنها را مشخص کرده است. نکته ظریف اینجاست که کسی که فاقد مدرک دامپزشکی عمومی است، به هیچ وجه حق طبابت ندارد ولو دارای تخصص بهداشت آبزیان باشد زیرا فاقد بنیه علمی لازم یعنی پاتوبیولوژی دامپزشکی است.
نکته مهم دیگری که میخواهم عرض کنم این است که کارشناس فنی تولید، یعنی پروشدهنده و صاحب مزرعه یا کارشناسی که برای وی تکثیر یا پروار میکند، درست مانند یک پرورشدهندهی طیور و گوسفند و گاو است. مفهوم این سخن این است که تولید کننده یا خود، کارشناس فنی تولید است یا از کارشناسان تکثیر و پرورش استفاده میکند. لذا بهکارگیری دامپزشکان در مراکز تکثیر و پرورش آبزیان برای حفظ سلامت آبزیان و نیز سلامت محصول تولیدی کاری لازم است.
حکیم مهر: این دامپزشکان چه کارهای دیگری میتوانند انجام دهند؟
آنها ۲ هدف عمده دیگر را دنبال میکنند؛ هدف نخست کمک به حفظ محیط زیست (از طریق جلوگیری از مصرف بیرویه مواد شیمیایی) و دیگری تامین سلامت مصرفکنندگان آبزیان است.
اینکه حقوق دامپزشکان زیاد یا کم است را نیز قانون یا دستورالعملها تعیین میکند و اصولا سازمان نظام دامپزشکی درست مانند سازمان نظام پزشکی کشور برای اینگونه امور تاسیس شده است. البته ممکن است دامپزشکی مجربتر از دیگری باشد و صاحب مزرعه به وی حقوق بیشتری بپردازد که بهنظرم منافاتی ندارد اما تعرفهها مشخص است.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
به نظر من همکار عزیزمان جناب دکتر خونمیرزایی مکتوبهی خود را با دغدغهی «تولید» نگارش فرمودهاند که ایکاش در اینگونه موارد مشورت لازم بهعمل میآمد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
مثل بنزین که یه دفعه قال کار کندن
.................