حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «با سویه جدید بیماری تب برفکی مواجه نیستیم و موارد احتمالی، از همان سویه در گردش است.» این را سرپرست دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی کشور در گفتوگو با حکیم مهر میگوید: «البته وضعیت موجود از دیدگاه بنده قابل قبول نیست. اگرچه در حال حاضر نسبتا کانونها پایین و تلفات کم است، اما باید شرایطی را رقم بزنیم که اوضاع خیلی بهتر از وضعیت کنونی باشد. اگر بتوانیم از استیج دو به استیج سه حرکت کنیم، آن زمان شرایط ایدهآلی را برای کشور خواهیم داشت.
از نظر «دکتر محمد سعیدی» سال گذشته راکتور بروسلوز کشور افزایش قابل توجهی داشته و علت آن هم یکی از گاوداریهای صنعتی بزرگ استان تهران بود که متاسفانه درگیر بیماری بروسلوز شد.
حکیم مهر: آقای دکتر، آخرین وضعیت بیماری تب برفکی در مقایسه با سالهای گذشته چگونه است؟
ما در سازمان دامپزشکی، وضعیت بیماری تب برفکی را در سه ماهه نخست سال بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که نسبت به سال گذشته تغییری نداشته است. در اردیبهشت ماه، اقداماتی را بهویژه در دو استان انجام دادیم که باعث کنترل فوری این بیماری شد. لذا در جمعبندیها به این نتیجه رسیدیم که ما با سویه جدید مواجه نیستیم و موارد احتمالی، از همان سویه در گردش است.
اقداماتی که انجام گرفت شامل واکسیناسیون، اطلاعرسانی، نمونهبرداری و تشخیص بود و خوشبختانه در حال حاضر در وضعیت نرم سال گذشته به سر میبریم.
حکیم مهر: آیا این وضعیت قابل قبول است؟
البته وضعیت موجود از دیدگاه بنده قابل قبول نیست. اگرچه در حال حاضر نسبتا کانونها پایین و تلفات کم است، اما باید شرایطی را رقم بزنیم که اوضاع خیلی بهتر از وضعیت کنونی باشد. اگر بتوانیم از استیج دو به استیج سه حرکت کنیم، آن زمان شرایط ایدهآلی را برای کشور خواهیم داشت.
حکیم مهر: مهمترین برنامه سازمان دامپزشکی برای دستیابی به این شرایط ایدهآل چیست؟
در رابطه با بیماری تب برفکی، از امسال برنامه فاز یک را آغاز و ابلاغ کردیم که از ابتدای مرداد تا انتهای شهریور ماه، با بسیج تمام نیروهای بخش دولتی و خصوصی، برای تمام جمعیت دام سبک و سنگین روستایی کشور، واکسیناسیون رایگان انجام دهیم.
برای بخش صنعتی نیز هماهنگ کردیم که فاز بعدی را که در انتهای زمستان است، اجرایی کنیم. مجموعه صنعتی برای خود برنامه منظمی دارند و باید بتوانیم هماهنگ شویم تا برای یک جمعیت دامی از لحاظ بیماری تب برفکی پوشش یکنواخت ایمنیت داشته باشیم و فازهای بعدی را هم اجرا و از استیج دو به استیج سه که قطع واکسیناسیون است، برسیم.
حکیم مهر: وضعیت بیماری بروسلوز را چگونه ارزیابی میکنید؟
درخصوص بروسلوز، سال گذشته راکتور بروسلوز کشور افزایش قابل توجهی داشته و علت آن هم یکی از گاوداریهای صنعتی بزرگ استان تهران بود که متاسفانه درگیر بیماری بروسلوز شد. در نتیجه بیش از دو هزار راکتور بروسلوز از آنجا حذف و کشتار شد و در حال پاکسازی است. البته این واحد در حال حاضر مرحله پاکسازی خود را طی میکند. لذا تعداد دام آلوده بسیار پایین آمده و این باعث شد که تعداد راکتور ما افزایشی باشد. ما یک سری واحدهای صنعتی تحت پوشش داریم که اقدامات بروسلوزی مثل خونگیری اسب را در آن انجام میدهیم. در این واحدها آلودگی درون گلهای ما فرقی نکرده است. فقط یک واحد صنعتی بزرگ بود که تاثیر بسزایی روی کل راکتورهای ما گذاشت.
سازمان دامپزشکی اقدامات واکسیناسیون در دامهای صنعتی روستایی و واکسیناسیون در گوسفند و بز یا بره و بز و آموزش و ترویج را انجام میدهد. همچنین امسال در خصوص بروسلوز، بحث پایش بیماری را در کل جمعیت داریم که یک کار بزرگ است که برای اولین بار انجام میشود. البته این کار در ۲۰ سال گذشته صورت گرفته بوده اما امسال میخواهیم وضعیت را بررسی کنیم. بنا داریم به تعدادی از دامداریهای روستایی و عشایری ورود کنیم و علاوهبر واکسیناسیون، خونگیری و حذف را داشته باشیم تا با توجه به وضعیت اعتبارات و وضعیت آلودگی منطقه بتوانیم بیماریهای دام روستایی عشایری را کنترل کنیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
ان هم بخش خصوصی که از نظام مجوز گرفته و فقط فکر درامد خودش است